A vidékfejlesztés, a vidéki térség felzárkóztatása kiemelt fontosságú a kormány politikájában, amelyet a Tiszaadonyban és Kérsemjénben pályázati támogatással megvalósult közösségi házak fejlesztése is bizonyít – hangsúlyozta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A Vidékfejlesztési Program keretében a 2020-ig tartó uniós támogatási időszakban jelentős forrás jut mind a helyi infrastruktúrák, mind pedig a lakosság számára elérhető szolgáltatások fejlesztésére. A közel 700 fős Tiszaadonyban 95 százalékos támogatással, mintegy 31 millió forint felhasználásával kerülhetett sor egy közösségi ház kialakítására, illetve az épület új funkcióinak betöltéséhez szükséges eszközök beszerezésére. A csaknem 300 lelket számláló Kérsemjénben pedig közel 27 millió forintos támogatással lehetőség nyílt a művelődési ház energetikai felújítására, valamint funkcióbővítésére.

Kép letöltéseFotó: AM/Kovács Zoltán

A beruházásoknak köszönhetően a települések a mai kornak megfelelő, minden igényt kielégítő, valódi közösségi központtal bővülhettek, amelyek ideális környezetet jelentenek majd a lakosság számára a kikapcsolódáshoz és a hasznos időtöltéshez.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy az Irányító Hatóság a Vidékfejlesztési Program keretében mintegy 1300 milliárd forintról hozott döntést 2018 év végére, amelyből ez idáig az önkormányzatok közel 80 milliárd forint megítélt támogatásban részesültek.

Kép letöltéseFotó: AM/Kovács Zoltán

 

 

 

 

Az elnyert beruházási források többek között a településképet meghatározó épületek külső megújítását, közösségi terek létrehozását, külterületi helyi közutak fejlesztését, egyedi szennyvízkezelési rendszer kiépítését, valamint helyi piacok kialakítását, a tanyás térség felzárkóztatását szolgálják a kisebb településeken.

A 2019-es év a beruházások éve lesz, hangsúlyozta Kis Miklós. A Vidékfejlesztési Program keretében támogatott projektek megvalósítása már számos esetben megkezdődött, és várhatóan az idei évben egyre több helyszínen kerül sor az elkészült fejlesztések átadására és birtokbavételére.

(AM Sajtóiroda)