A kormány az elmúlt évek szakmapolitikai és támogatáspolitikai intézkedéseivel abban igyekszik segíteni az ágazati szereplőknek, hogy a magyar bor egyre versenyképesebben és jó minőségben jelenhessen meg a hazai és a nemzetközi piacokon - hangsúlyozta Kis Miklós az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára Kecskeméten, a 40. Országos Borverseny megnyitóján.

Az agrártárca államtitkára az eseményen tartott köszöntőjében kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési Program beruházási pályázatainak keretében már több mint 500 borászat részesült közel 35 milliárd forintos támogatásban, amelyet elsősorban borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésére fordíthattak a termelők.

Kép letöltéseFotó: Fekete István

Kis Miklós emlékeztetett rá, hogy idén januárban a korábbi pályázat folytatásaként a mintegy 50 milliárd forint keretösszegű, élelmiszer-feldolgozást támogató felhívásában 10 milliárd forintot különítettek el a borászati üzemek fejlesztésére. A pályázatra 400 kérelem érkezett 26 milliárd forintos fejlesztési igénnyel. Mint mondta az első körös döntések a nyár végén, az ősz elején várhatók, mely több száz borászat számára nyújt majd ismét lehetőséget versenyképességük javítására.

(AM Sajtóiroda)