600 millió forintos kormányzati támogatás segítségével újult meg Nagykőrös Város piaccsarnoka. A pénteki átadóünnepségen Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte, a lakosság körében egyre népszerűbbek a helyi termékek, a helyi termelői piacok, a kormány pedig ennek megfelelően több eszközzel támogatja a települések ezen irányú fejlesztéseit, illetve a termékek helyi piacon történő megjelenését.

Az új nagykőrösi piac külsejében és a belsőépítészeti kialakításában is egyedi lett, az impozáns csarnokban télen-nyáron árulhatnak a termelők. A 600 millió forintos nemzeti támogatást emellett kapcsolódó környezetrendezésére, valamint útépítésére használhatta fel az önkormányzat.

Kis Miklós köszöntőjében elmondta, bár ezen fejlesztés közvetlenül nemzeti támogatással valósulhatott meg, ugyanakkor a Vidékfejlesztési Program keretében is több pályázati felhívással támogatja az Agrárminisztérium a piacok infrastrukturális fejlesztéseit, valamint a rövid ellátási láncok működését, kialakítását segítő együttműködéseket. Ennek keretében Nagykőrös további, mintegy 50 millió forint összegű támogatást nyert el egy vásártéri kiszolgáló épület kialakítására, ami várhatóan 2020. év végére készül el.

Emellett az agrártárca az utóbbi években jogalkotási munkával is segítette a helyi termékek árusításának lehetőségét, a kistermelők helyi piacokon történő megjelenését.

Az államtitkár kiemelte, a piacok működésének legfontosabb feltétele ugyanakkor a termelők jelenléte, így pedig az ő versenyképes termelésük támogatása, hiszen a támogatás a mezőgazdasági termékek, az élelmiszerek árának fontos befolyásoló tényezője. Éppen ezért nem csak a gazdák, hanem mindenki számára fontos, hogy hogyan alakulnak az Európai Unió 2020 utáni Közös Agrárpolitika forrásainak jelenleg is zajló egyeztetései. Az Agrárminisztérium ezen egyeztetéseken teljes mellszélességben képviseli a magyar emberek érdekeit, hogy a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés támogatási lehetőségei a jövőben is megmaradjanak.

(AM Sajtóiroda)