A kormány a vidékfejlesztési források elosztása során kiemelt figyelmet fordított a munkaigényes ágazatok, így többek között a borászat és az élelmiszeripar fejlesztéseinek támogatására is. A Nagyharsányban megvalósult borászati üzemfejlesztés jó példája a rendelkezésre álló források hatékony és eredményes felhasználásának – hangsúlyozta Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, a borfeldolgozó üzem szakmai nyílt napján.

A Vidékfejlesztési Program keretében mintegy 35 milliárd forint megítélt támogatásról született döntés, amely borászati beruházások megvalósítását szolgálja. Ebből a villányi borvidék esetében 40 kérelem nyert, összesen 3 milliárd forint összegű támogatást. Nagyharsányban mintegy 200 millió forint vidékfejlesztési forrásnak köszönhetően egy meglévő borfeldolgozó üzem felújítása, és bővítése valósulhatott meg. A megújult üzem a leszüretelt szőlő fogadására, tárolására, illetve feldolgozására is helyszínt biztosít.

Kép letöltéseFotó: László Dénes

Viski József köszöntőbeszédében emlékeztetett arra, hogy április elején zárult az az 50 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívás, amely az élelmiszeripar mellett a borászati ágazat számára újabb, mintegy 10 milliárd forint összegű forrást kínált beruházási elképzeléseik megvalósítására. A felhívásra jelentős, mintegy 136 milliárd forint támogatási igény érkezett, amelyből 26 milliárd forintra a borászati ágazat szereplői pályáztak. A villányi borvidékről 22 kérelem érkezett be, mintegy 2,1 milliárd forint támogatási igénnyel. Az agrártárca a kérelmekről várhatóan az év második felében hoz döntést – tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: László Dénes

Mint mondta, jelenleg is elérhető az a 4 milliárd forintos pályázati felhívás, amely a borszőlő ültetvények telepítését segíti. A beérkezett 94 kérelemből eddig az Irányító Hatóság 20 darab támogatásáról határozott, ami 161 millió forint megítélését jelenti.

(AM Sajtóiroda)