Hazánk kiváló adottságait - természeti erőforrásainkat és technológiai fejlődésünket - csak úgy tudjuk hatékonyan kiaknázni, ha a magyar gazdálkodókra alapozunk- hangsúlyozta Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár a Vasszilvágyon tartott búza fajtabemutatón.

A szántóföldi növénytermesztésről az Agrárminisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy az a magyar mezőgazdaság egyik kulcságazata, mely a teljes mezőgazdasági termelés közel 40%-át adja. Viski József hozzátette: az ágazat versenyképességének további növelése többek között a növények stressztűrő képességének javításával, a vízgazdálkodás fejlesztésével, a hatékonyabb és olcsóbb logisztikával, valamint a precíziós gazdálkodással és a digitális mezőgazdaság kialakításával érhető el.

A helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében több az ágazatot étintő pályázat esetében is vannak már eredmények. Agrár-környezetgazdálkodási támogatásnál eddig 270 Mrd Ft értékben 13 700 nyertes pályázatot, míg az öko pályázatok keretében 97 Mrd Ft összegben 4200 nyertest hirdettek. A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére pedig összesen 49,57 Mrd Ft áll rendelkezésre – fejtette ki az államtitkár 

A Közös Agrárpolitikával kapcsolatban a helyettes államtitkár kiemelte, hogy hazánk egy olyan új Közös Agrárpolitika elfogadásában érdekelt, amelyen keresztül a magyar gazdák a lehető legegyszerűbben igényelhetik, és kaphatják meg az őket megillető támogatásokat. Mint mondta a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a vidékfejlesztésre fordítható források ne csökkenjenek és a vissza nem térítendő támogatások túlsúlya továbbra is megmaradjon a Vidékfejlesztési Programon belül.

(AM Sajtóiroda)