Nőtt az éves, egy főre jutó magyar tojásfogyasztás, a 2013-as 214 darabról 2017-re 234 darabra emelkedett - mondta az agrártárca parlamenti államtitkára a 17. Tojás Világnapja alkalmából tartott rendezvényen pénteken, Budaörsön.

Farkas Sándor, a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége által szervezett szakmai konferencián hangsúlyozta, hogy az ország éves tojásfogyasztása ugyanezekben az években 2,1 milliárd darabról 2,3 milliárd darabra nőtt. A friss és egészséges tojás előállításához szükséges, hogy a baromfiágazat is jól teljesítsen - tette hozzá az államtitkár, aki felhívta a figyelmet annak jelentőségére is, hogy a rendszerváltást követően 75-80 százalékban magyar tulajdonban maradt az ágazat.

Kép letöltéseFotó: AM/Kovács Zoltán

Farkas Sándor kiemelte, hogy az ágazat a magyar fogyasztók igényeinek kielégítése mellett exportpiacait is növelni tudta, ez a terület jelenleg 50-60 ezer ember megélhetését teszi lehetővé. Hangsúlyozta: a teljes mezőgazdasági kibocsátás 12,4 százalékát adja az ágazat.

Kép letöltéseFotó: AM/Kovács Zoltán

Az elmúlt évek tojásszennyezettségi botrányairól szólva kitért arra, hogy ezek is figyelmeztettek, a termelés során be kell tartani az állategészségügyi követelményeket és a legmagasabb minőségi szempontok szerint kell eljárni. A parlamenti államtitkár szólt arról, hogy a kormány számos intézkedésével eddig is támogatta az ágazatot, amelyek közül kiemelte: 2017. január 1-jétől öt százalékra csökkent a tojás áfája.

(MTI/AM Sajtóiroda)