Mindannyiunk közös érdeke a határon túli magyarság szellemi, gazdasági, kulturális megerősödése, melyhez Magyarország Kormánya a lehetőségeihez mérten minden támogatást megad- mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Csíkszeredában a Szent István Egyetem Székelyföldre kihelyezett képzéseinek 25 éves jubileumi ünnepségén.

Nagy István  fontosnak nevezete a vidéki térségek közösségeinek megerősödését, szavai szerint ehhez legjobban a mezőgazdaság tud hozzájárulni. A magyar társadalom, a magyar nemzet mindig is a vidék erejéből tudott megújulni- húzta alá. Leszögezte, a vidék  még mindig őrzi a magyarság értékeit adó hagyományokat, szokásokat, természeti kincseket. Nagy István hangsúlyozta, mindezek az értékek a magyarság szempontjából nem választhatók el a határok mentén és a teljes Kárpát-medencében jelen vannak. Rámutatott, hogy az anyaország fejlődésének és megújulásának ugyanúgy bázisai lehetnek ezek a nemzetrészek is.  A felelősség legfontosabb alappilléreként az anyanyelvű oktatás lehetőségének biztosítását jelölte meg.

Az agrártárca parlamenti államtitkára arról is szólt,  a kormány alapvető célkitűzése a magyarlakta tájak, falvak és kistérségek versenyképessé válása, valamint az, hogy a vidék a nemzet motorja legyen. Ebben pedig a  határon túli magyar egyetemek is kiemelt szereppel bírnak- tette hozzá.

Immáron negyedszázada  nyújt  használható tudást Székelyföldön a Szent István Egyetem – illetve jogelőd intézménye, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem –, amely 25 évvel ezelőtt az anyaországi felsőoktatási intézmények közül elsőként indította el magyar nyelven szervezett képzését Csíkszeredában. Az azóta eltelt időszakban ezernél is több diplomát adott ki Székelyföldön, korszerű elméleti és gyakorlati ismereteket és piacképes tudást biztosítva a tanulni vágyó fiatalságnak.

(FM Sajtóiroda)