Az állami földek bérbeadási gyakorlatáról az ellenzéki pártok képviselőivel tárgyalt Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár. Fazekas Sándor miniszter Brüsszelben hivatali úton tartózkodik, ezért nem volt jelen.

A tárgyaláson csak az LMP és a JOBBIK képviselői vettek részt.

Az MSZP képviselői nem tartották fontosnak a magyar vidék sorsáról való egyeztetést. Azzal, hogy nem szavazták meg a tárca által benyújtott kétharmados törvényt súlyos hátrányt okoznak a magyar mezőgazdaság számára. Felelőtlen magatartásukkal megakadályozták, hogy a birtokmaximum fogalmának pontosítása megtörténjen. Megakadályozták, hogy a nemzeti park igazgatóságok a törvényi birtokmaximumon felül maguk is bérelhessenek földeket.  Megakadályozták, hogy az agrárszakképzést folytató intézmények és az állami génmegőrző intézmények a jövőben ingyenesen kaphassanak állami földet oktatáshoz és kutatáshoz. Megakadályozták, hogy a védett természetű területek kötelező vagyonkezelésbe kerüljenek a nemzeti parkok javára. Végül nagyon sajnálatos, hogy nemleges szavazatukkal megakadályozták, hogy a szociális szövetkezetek és települési önkormányzatok ingyenesen kaphassanak állami tulajdonú földeket, amelyek szociális és közmunkaprogramok megvalósítását segíthették volna.

A szaktárca álláspontja szerint az állam kezében lévő földek bérbeadását ugyanazon szabályok alapján, egységesen és átlátható módon egy szervezetnek kellene végeznie.

A  Fidesz és a KDNP továbbra is felelősséget vállal a vidéken élő és gazdálkodó emberekért, ezért az állami földvagyon kezeléséről szóló javaslatot módosítva újra benyújtják a parlamentnek.

(Földművelésügyi Minisztérium)