Ahogyan az élelmiszer újra stratégiai termék lett a 21. században, úgy értékelődött fel az állattenyésztés szerepe. Ennek alapja az erős és önálló tenyésztőszervezeti rendszer – fogalmazott a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) OMÉK-on tartott rendezvényén Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese.

A díjátadóval egybekötött állatbemutatón a miniszterhelyettes emlékeztetett: a történelmi hagyományok és az évtizedek alatt felhalmozott szaktudás kiváló alapot jelentenek az Agrárminisztérium és a MÁSZ közötti sikeres együttműködéshez. A kormány célja, hogy a hazai állatitermék-előállításban a magyar tenyészállatok felhasználása és aránya a lehető legnagyobb legyen. Farkas Sándor beszédében kiemelt néhány fontosabb eredményt: az elmúlt években a hús- és tejhasznú tehénállomány együttesen immár 402 ezer darabra bővült, amely 2010-hez képest 93 ezer darabos növekedést jelent. Az Állategészségügyi Világszervezet, valamint több nem uniós ország elismerte az elmúlt évben Magyarország kéknyelv-mentességét, valamint hasonlóan siker az élőállatokat és különböző húsféléket érintő, elmúlt években megvalósult áfacsökkentés.

Kép letöltéseFotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

A miniszterhelyettes számba véve a sikereket úgy fogalmazott: nem szabad elfelejtenünk, hogy Magyarország számára az állattenyésztés nem csak gazdasági szempontból kiemelt ágazat: közös múltunk, kultúránk része. Ennek bizonyítékai nemcsak a honfoglaló őseink legendás lovai vagy a középkori Nyugat-Európának ízletes marhahúst adó magyar szürkemarhák, hanem az is, hogy a szervezett keretek között folytatott tenyésztésnek több mint 200 éves hagyománya van Magyarországon.
Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítások története is majdnem két évszázadra nyúlik vissza. Az első ilyen bemutató 1826-ban  volt. Az OMÉK-on díjat nyerni, vagy egyáltalán kiállítóként megjelenni nemcsak presztízst jelent a gazdáknak, de komoly üzleti, piaci értéke is van – mondta Farkas Sándor.

Kép letöltéseFotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

A MÁSZ OMÉK különdíjat kap az elmúlt években végzett kiemelkedő tenyésztőszervezeti munkája elismeréseként a Magyar Juh-, és Kecsketenyésztő Szövetsége, a Magyar Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete és a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesülete.

(AM Sajtóiroda)