Meg kell találni azokat a fórumokat, ahol a sikeres fiatal vállalkozók, gazdálkodók bemutatkozására nyílik lehetőség, hiszen saját történeteiken keresztül inspirálhatják a fiatalokat.

Bagdán Boglárka, az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára az Ötödik Békekenyér konferencián Litvániában elmondta, az agráriumról felelősen gondolkodó szakemberek számára elérendő cél, hogy a pályaválasztás előtt állók, vagy az agrárszakképzésben résztvevők vonzó életpályaként tekintsenek a gazdálkodásra. Az ágazat presztízsének növelése érdekében elengedhetetlen a generációváltás előkészítése és a precíziós technológiához értő fiatal szakemberek megszólítása - tette hozzá Bagdán Boglárka.

Kifejtette: a hatékony, modern és a fenntartható mezőgazdaság megteremtése a cél, amihez a technológiai vívmányok, okos eszközök kínálnak lehetőségeket. Az agrárium modernizációjának fő üzenete, hogy a technológiai fejlődés, a digitalizáció színesebbé teszi a mezőgazdaságot, megkönnyíti a munkavégzést, és javítja annak megítélését. Hangsúlyozta: egyre nagyobb teret hódítanak az újfajta tudást és látásmódot követelő technológiák, melyek teljesen átformálják az ágazatot. A helyettes államtitkár kiemelte, a jövő agrároktatásának egyik legfontosabb feladata ezeknek a képességeknek a sikeres átadásában rejlik. Egy ilyen környezetben pedig csak akkor lehet valaki sikeres, ha képes a gyors tanulásra és alkalmazkodásra.

A konferencia résztvevői a regionális és nemzetközi együttműködést hangsúlyozva olyan kérdéseket tárgyaltak meg, mint a globalizáció, a partneri kapcsolatok és nemzetközi együttműködések jelentősége. A Békekenyér kezdeményezés a kormányközi együttműködések egy jó gyakorlata, mely elősegíti az információcserét és a szakmai kapcsolatok épitését, emellett a multilaterális együttműködések megerősitésében is szerepet játszik a partnerek helyi kultúrával és történelmi hagyományokkal való megismertetése által. A kezdeményezés arra is felhívta a figyelmet, hogy a globális béke egyik kiemelt eleme a biztonságos és egészséges élelmiszer-ellátás.

A rendezvényt a német agrártárca indította el – a kelet-közép-európai társminisztériumokkal együttműködésben – 25 évvel a berlini fal és a vasfüggöny lebontása után, ezzel is elismerve Magyarország, és a térség többi országának szerepét a német újraegyesítés létrejöttében. Az első berlini eseményt követően minden évben más kelet-közép-európai európai uniós tagállam ad otthont a rendezvénynek. A szervezők egy csomag rozsmagot küldtek 12 alapitó európai országnak, hogy azok elvetése és learatása után, ünnepélyes megemlékezés során egy nagy közös kenyeret, „Békekenyeret” süssenek a lisztből, amely szimbolizálja a népeink közötti békét, összetartást és barátságot.

(AM Sajtóiroda)