Egy-egy verseny, szakmai megmérettetés mind jobb teljesítményre ösztönöz. Megmutatja, hol van szükség nagyobb rutinra, nagyobb ismeretanyagra. A mostani verseny mindemellett világos üzenetet hordoz: ez pedig nem más, minthogy szerethető hivatásra lehet lelni az agráriumban – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az idén első alkalommal megrendezett Agrár Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján hétfőn, Budapesten.

Farkas Sándor szerint az ágazatban nemzedékváltásra van szükség, mint fogalmazott, az aranytartalék az ifjúság. A fesztivál ennek a jegyében népszerűsíti a mezőgazdasági munkát: kedvet kell csinálnunk ahhoz, hogy a vidéki életmód előnyeire építsék egzisztenciájukat – fogalmazott a miniszterhelyettes. A fesztivál ennek jegyében népszerűsíti a mezőgazdasági munkát, amikor a sikerre vezető nemes versenyre biztat. Esélyt ad arra, hogy bizonyítsa rátermettségét a tanuló ifjúság. Aki jól kamatoztatja az itt szerzett tapasztalatot, az életben is megtalálja a maga számítását.

Kép letöltéseFotó: AM/Krasznai-Nehrebeczky Mária

A miniszterhelyettes kifejtette: jelenleg 270 ezren vesznek részt az iskolai rendszerű agrárképzésben, ebből a tárca fenntartásában lévő 47 köznevelési intézményben 18 500 tanulót oktatnak. Véleménye szerint fel kell készülni arra, hogy a digitalizáció jelentősen átalakítja az ágazat emberi erőforrás igényét, a 21. század a precíziós gazdálkodás évszázada lesz.

Kép letöltéseFotó: AM/Krasznai-Nehrebeczky Mária

Győrffy Balázs, a rendezvényt szervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte: a látogatók láthatják, saját élményeiken keresztül megtapasztalhatják, hogy az agrárium világa ma már nem ásó-kapából áll, nem egy letűnőben lévő rozsdás, sáros életforma, hanem egy folyamatosan modernizálódó, ígéretes, izgalmas életpálya-lehetőség. Győrffy Balázs hozzátette: a 2018/2019-es tanévben az Országos szakmai tanulmányi verseny (OSZTV) keretében kilenc, a Szakma kiváló tanulója verseny (SZKTV) keretében tizenegy szakképesítés szerint versenyeznek a tanulók. A versenyekre az ország 92 szakképző iskolájából 688 tanuló nevezett be, a döntők első fordulóit 17 iskolában tartották, ezek zöme az Agrárminisztérium fenntartásában van - sorolta. A döntőbe jutottak a szakmájuk legjobbjai lettek Magyarországon – mondta az elnök.

Elmondta, hogy a NAK és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közös célja az ágazatok versenyképességének fenntartása, a szakképzés színvonalának emelése. Fontosnak nevezte, hogy a szakmai versenyt és fesztivált nem csak a kormányzat támogatta, hanem 53 cég és egyéni vállalkozó is.

(AM Sajtóiroda)