A hagyományos, rég honosult állatfajtáink kiemelt tájvédelmi jelentőséggel bírnak, részét képezik a magyar tájnak, néprajzi hagyományok kötődnek hozzájuk, nemzeti identitásunk részei és Magyarország szimbólumai – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a IV. Kapolcsi Állat- és Gépbemutatón.

Nagy István kiemelte, ezeknek a nemzeti kincseinknek az eredeti állapotukban történő megőrzése nemzeti érdek és állami feladat. Az államtitkár hangsúlyozta, a kormányzat továbbra is arra törekszik, hogy az őshonos fajták állománya tovább növekedjen, a génmegőrzés magas színvonala fennmaradjon.

Kép letöltéseFotó: Kovács Zoltán/FM

Mindannyiunk érdeke, hogy megőrizzük jellegzetes ízeinket, továbbadjuk a régi recepteket, hogy megbízható és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek az asztalunkra – húzta alá Nagy István. Azon kell fáradoznunk, hogy vendéglátásunk, étkezési kultúránk hazánk vonzerejévé válhasson - szögezte le. Ehhez persze kiváló alapanyagokra van szükség, de szerencsére a jó minőségű, egészséges helyi élelmiszer-termelés és árusítás újjáéledőben van - tette hozzá.

Nagy István megjegyezte, a magyar termékek népszerűsítéséhez a Földművelésügyi Minisztérium több programmal, például a „kiváló magyar élelmiszer”-védjeggyel is hozzájárul. Közölte, hogy a minőségtanúsító rendszerek továbbfejlesztése, megerősítése fontos feladat lesz a jövőben is. Emellett a szaktárca tovább kívánja javítani azokat a feltételeket, amelyek eredményeként a helyi előállítású, tradicionális élelmiszerek még egyszerűbben juthatnak a piacra.

Az államtitkár elsődleges célkitűzésnek nevezte a helyi termelői piacok további bővülését. Így egyre többen juthatnak minőségi termékekhez a magyar mezőgazdasági termelést és a hazai munkahelyeket támogatva.

Kép letöltéseFotó: Kovács Zoltán/FM

A helyi termelésből származó értékesítés folyamatát segítő kormányzati intézkedések közül első helyen a szabályozás egyszerűsítését említette. Ennek köszönhető többek között, hogy lehetővé vált a település 40 kilométeres körzetében és a fővárosban a helyi élelmiszertermékek értékesítése.

(FM Sajtóiroda)