A magyar termékek és szolgáltatások egyre népszerűbbek és egyre nagyobb irántuk az igény. Ebben nagy szerepük van azoknak a vállalkozásoknak, amelyek kitartó munkával bebizonyították, hogy a magyar termékek és szolgáltatások világszínvonalúak. Olyat alkottak, amelyre mi magyarok, okkal lehetünk büszkék.

Farkas Sándor az Agrárminisztérium miniszterhelyettese közölte: a díjazott pályázatok közel 40 százaléka az agráriumhoz kötődik. Mint fogalmazott, ma 14-15 millió ember számára tud a magyar agrárium élelmiszert termelni. Ezt a számot a tárca szeretné megduplázni, amely megvalósításához minden feltétel – kiváló termőföld, szaktudás, technika, humán erőforrás – adott.

Kép letöltéseFotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

A miniszterhelyettes hangsúlyozta: a mezőgazdaság mára nemzetbiztonsági kérdéssé vált. A szakértők úgy tartják, hogy 2050-ig megduplázódik a világ népessége, ami egyet jelent azzal, hogy kétszer annyi élelmiszert kell termelnünk, ugyanakkora területen. Fontos ugyanakkor – fogalmazott, hogy a legmodernebb technológiák segítségével a legjobb minőséget legyünk képesek megtermelni, a hagyományos, magyar ízek és vonások megőrzése mellett. A mai díjazottaknak ez sikerült, ezért a jövőben használhatják az Érték és Minőség Nagydíj Tanúsító Védjegyet. A védjegy lehetőség a vállalkozás számára, hogy terméke még szélesebb körben elterjedhessen és garancia a fogyasztó számára, hogy biztosan minőséget vásárol – mondta Farkas Sándor.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében kiemelte: az Érték és Minőség Nagydíj védjegye objektív mérőszámok alapján úgy igazolja a díjazott termékek és szolgáltatások kimagasló minőségét, hogy közben szimbolikus közösségvállalást kínál a hazai és a kárpát-medencei magyar termelőkkel.

Kép letöltéseFotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

A nemzetpolitika egyik legnagyobb eredménye az a felismerés, hogy külhoni magyarnak lenni erőforrás, amelynek kiaknázásával komoly versenyelőnyre lehet szert tenni - fogalmazott Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az átadóünnepségen. Az idén 60 pályázó 67 pályázata - köztük 7 erdélyi pályázó - kapott Érték és Minőség Nagydíj kitüntető címet . Potápi Árpád János kiemelte, dolgoznak az intézményhálózat erősítésén, hogy a magyar oktatás, kultúra, vállalkozás egyet jelentsen mindenütt a minőséggel.

Kiss Károlyné Ildikó, az Érték és Minőség Nagydíj pályázati rendszer alapítója hangsúlyozta: a gazdasági életben egyre fontosabb a szerepe azoknak a megkülönböztető jeleknek, védjegyeknek, amelyek kiemelkedő eredményekre, teljesítményekre hívják fel a figyelmet. Az Érték és Minőség Nagydíj címet az elmúlt évhez képest 31 százalékkal több pályázat érdemelte ki. A díjazottak között megtalálható kis- és középvállalkozó, nagyvállalkozás, szabadalmakkal rendelkező egyéni vállalkozó is.

(MTI/AM Sajtóiroda)