Mezőgazdaságért Felelős Államtitkárság

Feldman Zsolt

mezőgazdaságért felelős államtitkár

Vezető hírek

Az éghajlatváltozásnak a mezőgazdaság a legnagyobb elszenvedője

Agrárminisztérium, Mezőgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2019. december 7. 10:02

Az agrárgazdaság éghajlatváltozáshoz kapcsolódó kihívásairól és fejlesztési stratégiáiról tartott tájékoztatást az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) pénteki ülésén a Parlamentben.

A hagyományos terméket előállító közösségeket ünnepelték

Agrárminisztérium, Mezőgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2019. december 7. 9:56

A termelői csoportosulások megléte a földrajzi árujelzős oltalmi rendszerek eredményes működtetésének egyik sarokköve. A szaktárca földrajzi árujelzős oltalommal, védjegyprogrammal és szakmai díjak odaítélésével is ösztönözni kívánja ezeket a termelői közösségeket – fogalmazott Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár a Termelői Közösségek Napján.

A biodiverzitás évét hirdették meg 2020-ra „A legszebb konyhakertek” programban

Agrárminisztérium, Mezőgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2019. december 5. 14:08

A Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos program az otthoni kertgazdálkodást népszerűsíti, célja, hogy a kertművelők munkája kellő elismerést kapjon, és példájuk nyomán minél többen műveljék kiskertjeiket, hiszen így öröklődhet tovább az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat a generációk között - fogalmazott az agrárpiacért felelős helyettes államtitkár az országos program évzáró ünnepségén.

Közel 212 milliárd forint támogatást kaptak ebben az évben a gazdálkodók

Agrárminisztérium, Mezőgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2019. december 2. 16:43

Lezárult a 2019. évi agrártámogatások előlegfizetési időszaka, a Magyar Államkincstár 2019. október 16. és november 30. között közel 212 milliárd forint támogatást fizetett ki a gazdálkodók számára. Az előlegfizetés komoly segítséget jelentett az őszi mezőgazdasági munkák zavartalan elvégzéséhez, biztosítja a termelők pénzügyi stabilitását és likviditását.

A termelői együttműködésben való részvétel biztonságot nyújt a termelőknek

Agrárminisztérium, Mezőgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2019. november 29. 16:45

Együttműködésre ösztönözzük és biztatjuk a zöldség- és gyümölcstermelőket, hiszen közös fellépéssel nagyobb eséllyel érhetnek el olyan felvásárlási árat, amely biztosítja a megélhetésüket. Az integráció mellett a kiszolgáltatottságot mérséklő, a betakarítási szezon előtt megkötött írásbeli szerződés nyújthat további biztonságot a termelőnek a felvásárlóval szemben – mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmai Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) évzáró konferenciáján.

A fásítás élhetőbb környezetet teremt a városokban

Agrárminisztérium, Mezőgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2019. november 21. 16:45

Fontos gyarapítani erdeink területét, és gondozni a faállományt, de legalább ennyire lényeges, hogy a településeken, városokban élők életminőségét faültetéssel, vagy éppen a meglévők karbantartásával jobbá tegyük – fogalmazott Feldman Zsolt az Országfásítási Program kaposvári állomásán.

A tudásalapú agrár-modernizáció jövőjéről tárgyaltak Litvániában

Agrárminisztérium, Mezőgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2019. november 20. 16:09

Juhász Anikó, az agrárminisztérium helyettes államtitkára 2019. november 19-20-án Kaunasban társelnökként vezette a Mezőgazdasági Kutatási Állandó Bizottság (SCAR) agrár-tudás és innovációs rendszerek munkacsoportja (AKIS) megbeszélését. A legnagyobb Litván egyetemi kampuszon megrendezett kétnapos rendezvényen 19 tagállam vitatta meg, hogy milyen tudásátadást és innovációs intézkedéseket terveznek a 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) keretében és hogyan terveznek részt venni a 2020 utáni kutatási (Horizon Europe) pályázatokon.

Az éghajlatváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony válaszokat adhat

Agrárminisztérium, Mezőgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2019. november 20. 9:40

Erdőben járni jót tesz a léleknek, emellett az erdő hozzájárul a klímavédelemhez, véd a fénytől, az erróziótól, a gazdaságnak és az egész társadalomnak hoz hasznot – mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár az Országfásítási Program székesfehérvári állomásán.

A magyar borok értékesítését segíti az Agrárminisztérium új programja

Agrárminisztérium, Mezőgazdaságért Felelős Államtitkárság, 2019. november 19. 9:12

A világ borpiaca telített, ezért a magyar borok értékesítésének támogatására 12 millió euró értékben borpromóciós programot indít az agrártárca – jelentette be Feldman Zsolt a Magyar Bor 2019/2020 című kötetet is bemutató sajtótájékoztatón.