Tóth Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen agrártanulmányokat folytató hallgatókat fogadott a Földművelésügyi Minisztériumban. Az erdélyi hallgatók szakmai útjának szervezője a Szent István Egyetem. Hasonló együttműködésben már számos programra került sor a minisztérium részvételével, társfinanszírozásával.

A külhoni vendégek négynapos szakmai látogatásának célja a tudástranszfer gyakorlati megvalósítása, melynek mentén közösen gondolkodva, konkrét oktatási és kutatási terveket fogalmaznak meg az érintett felsőoktatási intézmények. A Földművelésügyi Minisztériumban tett látogatást a 2016-os külhoni fiatal magyar vállalkozók éve hívta életre, melynek margóján a tárca egy workshopot szervezett az idelátogató egyetemi hallgatóknak. A minisztérium a szakmai kerekasztal keretében innovatív projektötleteket vár az agrártanulmányokat folytató fiataloktól. A találkozón sor került továbbá az agrártárca 2016-os határon túli együttműködési lehetőségeinek egyeztetésére.

Tóth Katalin köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium elhivatott a Kárpát-medencei közös társadalmi, gazdasági és oktatási tér kialakításában és erősítésében. A helyettes államtitkár bemutatta a tárca határon túli tevékenységét, kiemelve a külhoni fiatalokat célzó ösztöndíj programot, valamint az évről évre egyre sikeresebb gyakornok programot.

(FM Sajtóiroda)