Közel háromszáz millió forintos értékben valósított meg oktatási innovációs elemekből álló európai uniós pályázatot a Földművelésügyi Minisztérium Kelet-magyarországi Agrárszakképző Központja. A magyar agrárképzés színvonalának újra a kontinens élvonalába kell emelkednie – hangsúlyozta a projekt záróünnepségén Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár.

Román István a konferencián felidézte, hogy itthon sokáig egyfajta csodavárás volt jellemző az Európai Unióval kapcsolatban, és Magyarország csak lassan tanulta meg, hogy az unión belül érdemes hatékonyan fellépni a saját érdekeink érvényesítéséért. Pedig az európai közösségen belüli sikeresség valódi nemzetstratégiai kérdés. A helyettes államtitkár szerint az EU-n belül a világos célok kijelölése, az innováció és a gyakorlatias együttműködés viheti előre az országot.

A pályázat sikerességét méltatva Román István emlékeztetett arra, hogy „gazdasági felzárkózásunknak a szakoktatás átalakítása lehet a legjobb eszköze”. A helyettes államtitkár a tárca terveiről szólva kiemelte az agrárképzési központok és az agrár-szakképző iskolák hálózatának megerősítését, valamint az agrárképzést nyújtó állami intézmények szakkínálatának frissítését.

A most lezárult – összességében 297 847 619 forint értékű – projekt elsősorban a Jánoshalmán, Szentesen, Mátrafüreden és Pétervásárán tanuló diákokat érintette, de nemcsak az iskolák, hanem a települések életében is figyelemre méltó eseményeket jelentett. Az innovatív gondolkodásra ösztönző pályázat programjai között éppúgy szerepeltek öko-napok és táborok, mint egészségtudatosságra nevelő rendezvények, vagy a legváltozatosabb sportprogramok. A cégek és állami intézmények bevonásával sikeresen megvalósított projekt jelentős ¬– és régóta várt – eszközbeszerzéseket is lehetővé tett a kelet-magyarországi agrárképzési intézmények számára. A projekt két év alatt, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

(FM Sajtóiroda)