Az innovatív magyar agrárcégek számára hatalmas lehetőséget jelentenek az afrikai piacok – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kenyai látogatása során, Mwea-ban.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy Magyarország számára kiemelkedően fontos az afrikai országok piaca. A dinamikusan bővülő afrikai gazdaságokban továbbra is nagy az érdeklődés a magyar szaktudás, a vetőmagok, valamint az élelmiszerbiztonsági megoldások iránt.

Az agrártárca helyettes államtitkára kitért arra, hogy hazánk számos olyan mezőgazdasági projektben működik együtt az afrikai országgal, amelyben a magyar fél komoly szakmai támogatást nyújt többek között a vetőmagok, növényvédelem, vízgazdálkodás és a talajvédelem területén.

A magyar delegáció részt vett a hazai fejlesztésű VízŐr talajkondicionáló készítmény teszteredményeinek nyilvános bemutatóján is. Belánszky-Demkó Zsolt kiemelte, hogy az agrártárca szakmailag támogat minden olyan fejlesztést, amely a mezőgazdasági termelékenység és fenntarthatóság javítását segíti. A magyar találmány kenyai bevezetése a két ország közötti mezőgazdasági és agrár-kutatási együttműködés jövőbeli szimbólumának is tekinthető- tette hozzá.

A VízŐr, amely hazánk egyik legjelentősebb mezőgazdasági innovációja, vízmegtartó hatásának köszönhetően a helyi körülmények között mintegy 30%-kal csökkentheti az öntözésre fordított víz mennyiségét.

(AM Sajtóiroda)