Dr. Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a 2015. évi Gault&Millau Magyarország étterem- és borkalauz bemutatóján adta át az Aranyszalag Minőségi Tanúsítványokat. A rangos elismerést idén Balogh Nagy Erzsébet a keleméri Île de France-bárányért, és Baumgartner Antal a tisztavérű szőke mangalica tenyésztéséért kapta meg.

„Az aranyszalagosok – ahogyan a francia Gault&Millau étterem- és borkalauz az étteremkritika piacán – már a világszínvonalat képviselik. Célunk, hogy minél több aranyszalagos magyar termelő legyen, és az élmezőny húzza felfelé magával az átlagszínvonalat” – húzta alá a közigazgatási államtitkár a Magyar Nemzeti Galéria Báltermében rendezett ünnepségen. Mint mondta, a Kormány kötelességének érzi, hogy segítsen a legkiválóbb magyar termelőknek. „Az éttermi kultúra is erősödik, de az alapanyagokkal még gondok vannak. Szeretnénk, ha a vendéglátás itthon tudna csúcsminőségű alapanyagokat beszerezni. A Kárpát-medence kiváló és sokszínű adottságai remek alapot jelentenek ahhoz, hogy világszínvonalú élelmiszereket és mezőgazdasági termékeket alkossunk. Ennek a kultúráját kell erőssé tenni, és ebben bőven van feladatunk” – fejtette ki Simon Attila.

Fotó: FM

Az államtitkár köszöntőjében emlékeztetett a Magyar Gasztronómiai Egyesület tíz évvel ezelőtti megalapítására, valamint a Kulináris Charta 2007-ben történt megfogalmazására. „Mindezek a napjainkban is zajló magyar gasztronómiai forradalom kulcsmozzanatai. Köszönet illeti az alapítókat, köztük Bittera Dóra és Molnár B. Tamás gasztronómiai szakírókat, akik már akkor is hangoztatták a magyar éttermi-, és étkezési kultúra megújításának halaszthatatlanságát, amikor mindezért még értetlenség övezte őket” – hangsúlyozta Simon Attila.

Úgy vélte, érdemes lenne megvizsgálni annak a lehetőségét is, hogy az Aranyszalag az EU által is elismert nemzeti minőségrendszerré váljon, amelynek révén az aranyszalagos termelők élete kiszámíthatóbbá válna, az aranyszalagos termékek pedig szélesebb körben lehetnének ismertek. Az államtitkár kiemelte, hogy a Kormány célja az, hogy kiemelkedő legyen a magyar agrárszakképzés, amely elengedhetetlen a gasztronómiai megújulás sikeréhez is.

Fotó: FM

Az idei Aranyszalag Minőségi tanúsítványt Balogh Nagy Erzsébet a keleméri Île de France-bárányért, Baumgartner Antal pedig a tisztavérű szőke mangalica tenyésztéséért kapta meg.

Île de France-bárány
A keleméri Széki puszta tanya bárányhúsa minden szempontból magas színvonalú: mind a tenyészállatok kiválasztása, mind a tartás, mind a vágás terén. Az állatok gyógy- és fűszernövényekkel teli völgyben élnek, kiegészítőként a tanya gabonáját és a völgyből származó értékes szálas takarmányt kapják. A végeredmény: tiszta, fűszeres-bárányos illat, kifejező, de elegáns hús íz.

„Szőke” mangalica
A konyhafőnökök egyhangú véleménye szerint jelenleg a legjobb minőségű, legjobb ízű sertés a magyar piacon. A Bamugartner-féle „szőke” mangalica szabadon, természetes környezetben él, erdővel-dagonyázóval. Kizárólag természetes táplálékot kap, amely kiemelkedő hús ízt garantál, 140-150 kg-os vágósúlyukat másfél éves kor körül érik el.

A Gault&Millau a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású étteremkalauza. A hatvanas években, Párizsban alapította két gasztronómiai újságíró, Henri Gault és Christian Millau, akik szinte újrateremtették az étteremkritika műfaját és az értékelés szempontrendszerét: a korábbi gyakorlattól eltérően szakszerű, a konyha teljesítményére és a minőségre koncentráló értékeléseket közöltek.

A rendezvényen a könyvbemutató mellett díjazták a legjobb éttermet, a legjobb konyhafőnököt, és a legjobb borászatot is. A hazai gasztronómia ügyének támogatásáért életműdíjat kapott az esemény díszvendége, az évszázad szakácsa, Eckart Witzigmann.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)