A Kapos-hegyháti Natúrpark megalakulásával létrejött hazánk tizenkettedik natúrparkja. A Kapos folyó völgyére és a szomszédos dombvonulatokra felfűződő natúrpark kialakítását Dombóvár Város Önkormányzata szervezte és koordinálta. Az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára szerint egyre népszerűbbek a natúrparkok Magyarországon.

Tizenhárom Tolna és Baranya megyei település együttműködésével ismét új natúrpark alakul hazánkban. A névhasználatához való miniszteri hozzájárulást igazoló oklevelet Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Somogy megyei Lengyelen megtartott ünnepségen adta át pénteken a Kapos-hegyháti Natúrpark Egyesület (KNPE) alelnökének, Fóris Dórának.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/AM

A rendezvényen a helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy folyamatosan bővül a natúrparkok száma hazánkban. Balczó Bertalan kiemelte: a natúrparkok működési feltételeit négy pillér határozza meg. Ezek: a táji, természeti és kulturális örökség megőrzése; a környezeti nevelés; a fenntartható térségfejlesztés; valamint a fenntartható ökoturizmus.

A helyettes államtitkár elmondta: az Agrármisztériumban már zajlik az elkőkészítő munka, ami a natúrparkok szabályozását miniszteri rendeleti szintre emelné. Hozzátette: a hazai natúrparkok tervszerű fejlesztése érdekében 2013 óta működik együtt a tárca Környezetügyért felelős Államtitkársága, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Natúrpark Szövetség, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat. Balczó Bertalan szerint a natúrparkok hozzájárulnak a természeti értékek és a helyi termékek minél szélesebb körben történő megismertetéséhez.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/AM

A KNPE alelnöke az ünnepségen arról beszélt, hogy a natúrpark megalakulása lehetőség és felelősség is egyben. Fóris Dóra szerint ugyanis ez az előrelépés új nézőpontot és új identittást is adhat a térségben élőknek. A cím elnyeréséve fellendülhet a turizmus, és a helyi termékeket és értékeket országosan is minél többen megismerhetik.

Lőrincz Andrea, Lengyel polgármestere nagy reményekkel tekint a natúrpark megalapítására, amitől szintén a turizmus megélénkülésé és azt várja, hogy a település  és az egész térség országos ismertségre tesz szert.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/AM

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere az ünnepségen arra mutatott rá, hogy az elmúlt két és fél éves munka alatt a települési vezetők, önkormányzati képviselők, a civil és gazdasági szervezetek képviselői igazi közösséggé váltak.

A városvezető hangsúlyozta: “szerencsések is vagyunk, hiszen egy olyan vidéken élünk, ahol nagyszerű természeti értékek vannak, őseink hatalmas kultúrális vagyont hoztak össze legyen az épített érték, néphagyomány, vagy tárgyi emlék.”

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/AM

A Kapos-hegyháti Natúrpark létrejöttével immár 12, a természetvédelemért felelős agrárminiszter által elismert natúrpark működik hazánkban. Ezzel a bővüléssel a natúrparki hálózat együttesen a hazai települések 8,3%-ára, az ország területének pedig 7,8%-ára terjed ki.

(AM Sajtóiroda)