A Levendula Hetek jelentősége abban áll, hogy a rendezvény rámutat megőrzendő értékeinkre, természeti és táji adottságaink fontosságára – jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár az eseménysorozat megnyitóján, pénteken, Tihanyban.

A rendezvényen az államtitkár arra emlékeztetett, hogy 1952-ben Tihanyban jött létre Magyarország első tájvédelmi körzete. Rácz András kiemelte, a Balaton térségében 2015 óta a külföldi és belföldi turisták száma összességében 14 százalékkal emelkedett, így az állami természetvédelemnek felelőssége van a látogatók megszólításában és értékeink megismertetésében.

Kép letöltéseFotó: Fekete István

Az államtitkár szerint évről évre egyre többen tudják, hogy a Levendula Hetekhez hasonló különleges programokat kínál 10 hazai nemzeti parkunk, az év minden szakaszában, évszaktól függetlenül. Hozzátette: 2010 jelentős mértékben bővült például a nemzeti park igazgatóságok ökoturisztikai létesítményeinek kínálata, a bemutatóhelyeken a regisztrált látogatószám 2010 óta több mint 25%-kal nőtt. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a hazánkban nyilvántartott ökoturisztikai, környezeti nevelési tevékenységet végző létesítmények csaknem fele, részben vagy teljes egészében valamely igazgatóság fenntartásában van. Ezek közül kiemelkedik 35 látogatóközpont, 187 tanösvény, 7 tájház, 4 arborétum, 40 barlang, 62 egyéb bemutatóhely és 15 erdei iskola is. Az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarország területének nemzetközi viszonylatban is jelentős része, mintegy tíz százaléka áll természetvédelmi oltalom alatt.

Kép letöltéseFotó: Fekete István

Ebbe a nemzeti parkok mellett több tájvédelmi körzet és természetvédelmi terület is beletartozik. Rácz András felhívta a figyelmet arra is, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programnak (KEHOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programnak (VEKOP) köszönhetően 100 ezer hektáron javulhat hazánk környezeti állapota.

Kép letöltéseFotó: Fekete István

A fesztivál megnyitóját követően az államtitkár felavatta Tihany Község Önkormányzata és a Tihanyi Levendulaolaj Kft. együttműködésével megvalósult levendula lepárló üzemet. Rácz András az ünnepségen kiemelte, a vidékfejlesztési politikánk legfontosabb célja, hogy azon ágazatoknak nyújtson támogatást, amelyek munkaigényesek és jelentős hozzáadott értéket termelnek.

(AM Sajtóiroda)