Színvonalas döntővel zárult az idei Ifjú Kócsagőr Program a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban szeptember 28-án, pénteken. A versenyen az ország legjobb, - természetvédelmi őr mentorok által felkészített - ifjú kócsagőr-jelöltjei mérték össze tudásukat. Az immár hatodik alkalommal lebonyolított országos rendezvény győztese Horváth Enikő lett.

A háromnapos versenyen hét hazai nemzeti park igazgatóságának, valamint a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság kócsagőr-jelöltjei mérték össze tudásukat. Az Ifjú Kócsagőr Program célja, hogy felkeltse az Y-generáció érdeklődését az értékteremtő programok iránt, betekintést nyújtson a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati terepi természetvédelmi tevékenységeket.

Kép letöltése

A megmérettetést követő díjátadón az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta, hogy évről évre egyre többen csatlakoznak a programhoz.Rácz András hangsúlyozta: a természetvédelem területén rendkívül fontos az állami szerepvállalás, de ez önmagában nem elég, hiszen ezt a munkát sokkal szélesebb alapra kell helyezni. Az államtitkár a polgári és az önkormányzati természetvédelmi őrök áldozatos munkájára is felhívta a figyelmet. Hozzátette: Magyarországon 850 ezer hektár védett terület, 2 millió hektár Natúra kétezeres terület, illetve 38 ezer hektár régészeti lelőhely található. Egy természetvédelmi őrre így átlagosan 8000 hektárnyi terület jut.

Rácz András arról is megemlékezett,  hogy az első természetvédelmi őr, Gulyás József az 1920-as években a Kis-Balatonnál állt szolgálatba. A természetvédelmi őrök címerállata a nagykócsag. Ezzel a madárral pedig szerencsére ma már nem csak a Fertő-Hansági Nemzeti Parkban, hanem az ország összes jelentős vizes élőhelyén lehet találkozni.

Kép letöltése

Az Ifjú Kócsagőr Program idei győztese Horváth Enikő lett, akit Bartha István, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának természetvédelmi őre készített fel. Ők vihették haza a Tutajos és a Matula díjat, valamint további nyereményük, hogy egy ötnapos tanulmányúton is részt vehetnek a horvátországi Kornati Nemzeti Parkban.

(AM Sajtóiroda)