Csaknem 2,5 milliárd forintból valósít meg 9 beruházást a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programnak köszönhetően – jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a nagybajomi állattartó telep avatóünnepségén, kedden.

Az eseményen az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében összesen több mint 91 ezer hektárnyi védett természeti területen, illetve Natura 2000 területeken javul az élőhelyek állapota.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Rácz András kiemelte, hogy a fejlesztések során a drávaszentesi karámrendszer és szociális létesítmények kialakításával, a Nagybajom-Homokpusztán a racka juhok tartására alkalmas állattartó telep létesítésével, illetve a nagydorogi cikta juhok tartását szolgáló létesítmény fejlesztésével jobb helyzetbe kerülnek az őshonos állattartás feltételei. Hangsúlyozta: a Duna-Dráva Nemzeti Parki Igazgatóság (DDNPI) az őshonos racka és cikta állomány génmegőrzésében és bemutatásában kiemelt szerepet tölt be a térségben.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Az államtitkár elmondta, a kedden átadott Nagybajomi Állattartó Telep fejlesztésére 135 millió forintot fordítottak. Így többek között felújították a deszkaborítású hodályt és kosszállást. A területen lévő melléképületek átalakításával egy raktárépületet, valamint csoportok fogadására alkalmas fedett pihenőt és vizesblokkot alakítottak ki. A biztonságos állatgondozást pedig bárányóvoda, körmölőkaloda, etetők, itatók és karámelemek segítik, de mindezek mellett egy tanösvényt is létesült. A beruházásnak köszönhetően lehetőség nyílik a biológiai sokféleség, a veszélyeztetett és ritka növény- és állatfajok megóvására is – sorolta Rácz András.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Az állattartással kapcsolatos fejlesztések sora nem ér véget az igazgatóságnál. A következő állattartó telep Kölkeden készül majd el, amely 80 szürkemarha tehén és 2 szürkemarha bika tartásával, 100 hektár terület természetvédelmi kezelését teszi majd lehetővé. A DDNPI ökoturisztikai létesítményei között jelenleg 3 látogatóközpont, 26 tanösvény, 6 idegenforgalmi hasznosítású barlang, 1 arborétum és 5 bemutatóhely várja a természetet megismerni és kikapcsolódni vágyókat.

(AM Sajtóiroda)