Folyamatosan nő a nemzeti parkok létesítményeinek és programjainak népszerűsége, 2010 óta már több mint 25%-kal emelkedett az igazgatóságok regisztrált látogatószáma – jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Magyar Nemzeti Parkok Hete központi nyitórendezvényén, pénteken, Kecskeméten.

Rácz András az európai nemzeti parkok napján tartott eseményen arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly már több mint 1,6 millió látogatót regisztráltak a hazai nemzeti parkokban.

A környezetügyért felelős államtitkár szerint a Magyar Nemzeti Parkok Hete évek óta nagy sikerrel megszervezett családi rendezvénysorozat, ami egyben az év legnagyobb ökoturisztikai programja is. Hozzátette: ezen a kiemelt héten valamennyi nemzeti parkunkban gazdag programkínálattal, izgalmas kalandtúrákkal és családi programokkal várják az érdeklődőket, ingyenesen vagy kedvezményes áron, az ország egész területén. Hangsúlyozta: az igazgatóságok feladatellátása túlmutat a természetvédelmi területek megőrzésén.

Emellett ugyanis magas szakmai színvonalon látják el e területek vagyonkezelését; a védett természeti értékek és területek folyamatos monitorozását; az őshonos állatok genetikai állományának megőrzését; valamint a nemzetközi természetvédelmi kötelezettségek teljesítését. Rácz András aláhúzta: hazánkban jelenleg több mint 800 létesítmény, tanösvény segíti az ökoturisztikai, környezeti nevelési tevékenységet, amelyből 349 részben vagy teljes egészében valamely nemzeti park igazgatóság fenntartásában van. Ezek közül kiemelkednek a természetvédelmi fogadó-, oktató- és látogatóközpontok, amelyek száma a folyamatos fejlesztéseknek és beruházásoknak köszönhetően folyamatosan bővül - sorolta a körenyeztügyért felelős államtitkár.

Kiemelte: a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban megvalósuló 92 természetvédelmi fejlesztésnek köszönhetően, csaknem 38 milliárd forint felhasználásával százezer hektáron javul hazánk természeti állapota. 1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok, Svédországban. Az EUROPARC Szövetség kezdeményezésére 1999 óta ennek emlékére minden év május 24-én ünneplik az európai nemzeti parkok napját.

(AM Sajtóiroda)