A természetet csak összefogással lehet megóvni - jelentette ki a környezetügyért felelős államtitkár a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület létesítésének 60., valamint a Budai Tájvédelmi Körzet kihirdetésének 40. évfordulóján.

Rácz András hozzátette: a környezetet önmagában az állam nem tudja megvédeni, éppen ezért szükség van a térség szereplői, az önkormányzatok és a civil szervezetek közötti együttműködésre is. Az elmúlt 8 évben 81 új országos jelentőségű védett természeti terület létesült 4062 hektár összkiterjedéssel, a meglévők pedig 1100 hektárral bővültek.

Kép letöltéseFotó: AM

Az ünnepségen a környezetügyért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a Sas-hegy Budapest igazi “zöld infrastruktúrája”. Több mint 100 pókfaj, a Pannon gyík, és bennszülött védett növények is találhatók a területen, emellett a hegycsúcson felújított kilátóból a főváros legszebb körpanorámáját lehet megtekinteni.

Rácz András hozzátette: az elmúlt 8 évben folyamatosan bővült a természetvédelmi területek mértéke hazánkban. “Az ország kilenc százaléka védett, mely egy hatalmas nemzeti örökség, egy olyan természeti kincs, amire vigyázni kell” - emelte ki az államtitkár. Hozzátette: az elsődleges feladat a természet közeli állapot megóvása, amit a természetvédelemben dolgozó 1400 munkatárs végez a hazánkban található 10 Nemzeti Park Igazgatóságnál.

Kép letöltéseFotó: AM

Rácz András a természeti értékek bemutatásról és a felnőttek, illetve a gyermekek szemléletformálásról is beszélt. Az államtitkár szerint a Nemzeti Parkok a magyarországi ökoturizmus legnagyobb letéteményesei, a nyilvántartott mintegy 700 létesítmény felét tartják fenn országszerte, a programjaikra regisztrált látogatók száma pedig meghaladja a 1,6 millió főt évente. Az igazgatóságok környezeti nevelési tevékenységük során évi 200 000 diákot érnek el.

Kép letöltéseFotó: AM

A rendezvényen Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója arra emlékeztetett, hogy az elődök jó alapot raktak le a természetvédelmi munka tekintetében, az utódok pedig ezen az úton haladnak tovább, és őrzik a környezeti értékeket, mert van még mit védeni. Az igazgató hangsúlyozta, hogy pályázatok segítségével fejlesztik tovább a bemutató- és látogatóhelyeket, amelyek az ismeretek átadását szolgálják. 2020-ig az uniós forrásokból több mint hatvan milliárd forint értékben száznál is több projekt valósulhat meg a hazai nemzeti parkokban. Ennek köszönhetően 100.000 hektáron javulhat a természeti környezet állapota.

(AM Sajtóiroda)