A biológiai sokféleség védelmének szempontjait minden ágazati tervezési folyamatba, stratégiába és fejlesztési programba be kell építeni – jelentette ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek informális ülésén Bukarestben.

A rendezvényen Balczó Bertalan hangsúlyozta, hogy a jövőbeni célok meghatározásánál a biológiai sokféleség csökkenését előidéző legfőbb okokra kell összpontosítani. Ezek a földhasználat változása, az intenzív mezőgazdasági termelés, a káros támogatási konstrukciók, a vadon élő szervezetek túlhasznosítása, a klímaváltozás, az inváziós fajok terjedése és a szennyezés. A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a biológiai sokféleség rohamos csökkenésének megállításához nem elegendő a környezet és természetvédők erőfeszítése. Hangsúlyozta: ma már teljesen nyilvánvaló, hogy eredmény csak és kizárólag valamennyi érintett ágazat együttes munkája révén érhető el.

Kép letöltéseFotó: AM

A több napos esemény egyik kiemelt témája az a jelentés volt, melyet a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma-szolgáltatások értékelésével foglalkozó tudományos és szakmapolitikai kormányközi platform a közelmúltban fogadott el. A dokumentum értékeli a természeti rendszerekben az emberi tevékenység hatására az elmúlt ötven évben végbement változásokat. Emellett minden eddiginél átfogóbb, részletesebb és aggasztóbb képet is ad a világ biológiai sokféleségének és az általa biztosított ökoszisztéma-szolgáltatások helyzetéről. Ugyanakkor azt is egyértelművé teszi, hogy alapvető, rendszerszintű változtatásokra, teljes paradigmaváltásra van szükség ahhoz, hogy a természet emberi élethez való hozzájárulásai hosszú távon fenntarthatók legyenek.

(AM Sajtóiroda)