Hazánk környezetpolitikájának célja, hogy az ország gazdasági fejlődése, a természeti erőforrások megőrzése és fenntartható használata mellett valósuljon meg - jelentette ki László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára a 4. ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésen, Nairobiban.

A világ környezetvédelemi vezetői a legégetőbb környezeti problémák között emelték ki a klímaváltozást, a biodiverzitás és erdőterületek csökkenését, a tengerek és óceánok védelmét, különösen a műanyag szennyezéssel szemben, a vegyi anyagok és hulladékok kérdéskörét, a talaj degradációt, az élelmiszer ellátás és pazarlás problémáját és környezeti összefüggéseit.

László Tibor Zoltán az eseményen történő felszólalásában több, a fenntarthatóság hazai programról és törekvésről is említést tett; kiemelte a 2016-ban elfogadott Nemzet Erdőstratégai alapján megvalósuló erdőtelepítési tervet, szólt a hazai élelmiszerhulladék csökkentési törekvésről és az önkéntes felajánlások alapján működő Magyar Élelmiszer Bank Egyesülettel való együttműködésről. A helyettes államtitkár beszámolt a helyi élelmiszertermelés és a termelői piacok hálózatának kiemelt támogatásáról is, melyek a szállítási igények csökkentése révén mérsékelik a környezeti terhelést.

Hangsúlyozta a szemléletformálás és a fenntarthatóságra nevelés fontosságát és ezzel összefüggésben beszámolt az országos „Fűts okosan!” kampányról, a Zöld óvoda és az Ökoiskola programokról is.

László Tibor Zoltán felhívta a figyelmet a globális vízügyi célok támogatására, aminek érdekében idén októberben Magyarország harmadszor rendezi meg a Budapesti Víz Világtalálkozót. A találkozó központi témája a vízválság megelőzése lesz.

(AM Sajtóiroda)