Magyarország Kormánya 2018-at a családok évének nyilvánította. Ebből a magyar nemzeti parkok is kiveszik részüket, hiszen a családbarát ökoturizmus legnagyobb volumene a nemzeti parkoknál van – fogalmazott dr. Rácz András, az Agrárminisztérium államtitkára az eseménysorozat nyitányaként szolgáló Testi-lelki feltöltődés – az ökoturisztika szerepe az egészségmegőrzésben című konferencián, pénteken, Sopronban.

Az államtitkár elmondta: a családok éve jegyében a nemzeti parkok hete programsorozat záró hétvégéjét a családoknak szentelik, külön nagycsaládosoknak szóló programkínálat összeállításával. Hozzátette: az idei rendezvénynek az ad különös jelentőséget, hogy 20 éve vált a nemzeti parkok tevékenységének szerves részévé az ökoturizmus, a természetvédelmi bemutatás hatékony eszközeként.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete ökoturisztikai rendezvénysorozatot immár 12. alkalommal rendezik meg, amelyre idén is egy héten át várják az érdeklődő szakembereket, látogatókat, családokat.

A hétvégén a sok színes és érdekes természetismereti program bizonyosan sok látogatót vonz majd a soproni Várkerületbe. Az érdeklődők a „zöld forgatag” keretében megismerkedhetnek hazánk tíz nemzeti parkjával, a Magyar Nemzeti Parkok ökoturisztikai kínálatával, valamint megkóstolhatják és meg is vásárolhatják az egyedi ízvilágú és minőségű Nemzeti Parki Termék védjeggyel ellátott termékeket.

Az eseménysorozat folytatásában, május 28-a és június 3-a között pedig valamennyi nemzeti parkban gazdag programkínálat, izgalmas kalandtúrák, egyéb családi programok várják az érdeklődőket földön és vízen, ingyenesen vagy kedvezményes áron.

A Magyar Nemzeti Parkok színesen összeállított ajánlataikkal mind az állat- és növényvilág, mind a földtani értékek szerelmeseinek kedveznek. Részletes információk a http://magyarnemzetiparkok.hu/mnph/ ökoturisztikai weboldalon, valamint a www.facebook.com/MagyarNemzetiParkok felületen találhatóak.

(AM Sajtóiroda)