Aláírta a szigetközi monitoring éves jelentését Rácz András környezetügyért felelős államtitkár és Stanislav Fialík kormánymeghatalmazott. Magyarország és Szlovákia az elvégzett vizsgálatokról minden évben elkészíti nemzeti jelentését, amelyet egy közös jelentés formájában fogadnak el. A hivatalos találkozót Szlovákiában, a dunacsúnyi vízierőműnél tartották.

A magyar kormány döntésének köszönhetően 2018-tól kibővített monitoring tevékenység zajlik, beleértve a rendszeres és időszakos vizsgálatokat. Ilyenek például a biológiai elemzések, a felszíni és felszín alatti vizek mennyiségének, illetve minőségének értékelése, valamint a talajnedvesség és az erdészet területén végzett részletes mérések.

A szigetközi monitoring keretében tavaly egyebek mellett biológiai megfigyeléseket végeztek, vizsgálták a talajnedvességet, a felszíni vízminőséget és az erdei megfigyelőhelyeket. A magyar-szlovák környezeti monitoringot és adatcserét 1995-ben kormányközi egyezmény alapította annak érdekében, hogy a két ország nyomon követhesse a vízpótlás hatásait. A környezet állapotváltozását figyelő monitoring-rendszereket Szigetközben és Csallóközben működtetik.

(AM Sajtóiroda)