A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az Agrárminisztériummal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-vel karöltve tizedik alkalommal nemzetközi madárvédelmi konferenciát szervezett 2019. október 17-én, amelyen hét ország képviseltette magát.

A tizedik alkalommal a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Látogatóközpontjában megrendezett konferencia évről-évre alkalmat teremt arra, hogy a hazai és a külföldi szakemberek megosszák egymással tapasztalataikat, valamint bemutassák azokat a nemzetközi gyakorlatokat, amelyekben a madárvédelmi problémák megoldásában működnek együtt a távvezetékek környezetében. Az idén is számos új madárvédelmi technológiát és tevékenységet ismerhetett meg a magyar közönség a nagyvilágból a külföldi előadók révén.

Köszöntőjében Rácz András környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az Akadálymentes Égbolt megállapodás 10. évfordulóján tett vállalások, köztük a túzokvédelmi célú földkábel-fektetések végrehajtása minden érintett felé elvárás. Az Agrárminisztérium Környezetügyért felelős Államtitkársága koordinációjában tovább folyik az a KEHOP projekt, amelynek részeként felújítják a szabadvezetékek madarakra jelentett veszélyeinek konfliktustérképét, és madárbarát műszaki megoldások csomagját állítják össze az áramszolgáltatókkal együttműködésben.

Kép letöltéseFotó: Fekete István

Biczók András, a MAVIR ZRt. vezérigazgatója beszédében kiemelte, hogy a MAVIR kidolgozott egy kétéves stratégiát a veszélyeztetett távvezeték szakaszok madáreltérítő szerelvényekkel való láthatóvá tételére, ennek az első szakasza 2019 novemberében készül el. Az eszközöket a hagyományos módszerekkel és a legmodernebb dróntechnikával helyezik el a távvezetékeken, ezen szerelvények segítségével a vonuló madarak még időben észlelik a vezetékeket és kikerülik azokat.

A program második része 2020-ban valósul meg. A két év alatt 2820 madáreltérítő szerelvényt helyez ki a MAVIR az általa üzemeltetett nagyfeszültségű távvezetékszakaszokra.
A szabadvezetékek komoly veszélyt jelentenek a madárvilágra. Míg a vonuló madarak és a túzokpopulációk védelmében a madarakat eltérítjük a vezetékek környezetéből speciálisan erre a célra kifejlesztett eszközökkel, addig a távvezeték oszlopokra kihelyezett műfészkek biztonságos költőhelyet jelentenek a ragadozó madarak számára. A MAVIR által elhelyezett mintegy 450 darab műfészekben költenek a fokozottan védett kerecsensólymok, vércsék, és más ragadozó madár fajok is.

Kép letöltéseFotó: Fekete István

A 10. MAVIR Madárvédelmi Konferencián kiemelt szerepet kapott a hortobágyi daruállomány védelme a távvezetékekkel való ütközés elkerülése érdekében. A MAVIR programjának megvalósuló első üteme a konferencián került bemutatásra, az előadások után terepi program keretében a résztvevők tanulmányozhatták az ősz beköszöntével megérkezett darvak vonulását a konferencia helyszínén, a Hortobágyi Nemzeti Park területén.

A madáreltérítő szerelvények kihelyezése azért vált fontossá, mert ezekkel az eszközökkel fel tudják hívni a szakemberek a madarak, így a darvak figyelmét is, kikerülésre késztetve megmentik őket a vezetékekkel való ütközéstől és a pusztulástól.

(MAVIR Zrt. Kommunikációs osztály/AM Sajtóiroda)