Jó megtapasztalni, hogy Jókai Mór szándékaival egyezően ápoljuk természeti értékeinket – jelentette ki a Svábhegyi Szüret megnyitóján a természetvédelemért felelős helyettes államtitkár pénteken Budapesten. Balczó Bertalan elmondta, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) elkötelezett a Jókai–kert további megújításában. A DINPI 900 millió forint értékben nyert el pályázati forrást a terület fejlesztésére.

A természetvédelemért felelős helyettes államtitkár az eseményen arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai nemzeti parkok a legjobb tudásuk szerint őrzik a természeti értékeket és javítják az élőhelyek állapotát. Balczó Bertalan szerint az Igazgatóság gondos gazdájává vált a Jókai-kertnek. A beköltözést követően pályázat keretében a növényzet rehabilitációját, a kőpark sétány és a kisebb épületek rekonstrukcióját is sikerült elvégezni. A további fejlődésre minden lehetőség biztosított, hiszen a DINPI pályázati forrás keretében 900 millió forint értékben nyert el támogatást a terület fejlesztésére – emelte ki a helyettes államtitkár.  Balczó Bertalan hangsúlyozta: „ahogy a Jókai-kert kapuja, úgy nemzeti parkjaink is nyitva állnak és várják vendégeiket.”

Kép letöltéseFotó: Kovács Zoltán

A DINPI igazgatója a szüreten arra emlékeztetett, hogy Jókai Mór hajdani kertje mindössze három hektáron terül el, ami 1975 óta természetvédelmi terület. Füri András igazgató kiemelte, hogy a nemzeti park elsődleges feladata a kert fenntartása, megőrzése és fejlesztése az utókor számára.

Kép letöltéseFotó: Kovács Zoltán

A Jókai-kertben létrehozott szőlőültetvény számos fajtát őriz. Az oltványokat az összes történelmi magyar borvidékéről, a legjobb kadarkás dűlőkről gyűjtötték be az Alföldtől Egerig, Szekszárdtól Villányig, Ménestől a Délvidékig. A „nagy mesemondó” előtt tisztelegve a budai területre néhány éve ültetettek Jókai szőlőfajtájú töveket is. A Kadarka Kör nyolcadik alkalommal szervezett szüretet a Svábhegyen található Jókai-kertben.

(AM Sajtóiroda)