A BISEL (Bioindikáció a Középiskolai Oktatásban) program 2001-ben indult Magyarországon, melynek szervezésében az Agrárminisztérium partnerei a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (Sopron).

A BISEL program keretében két korcsoportban 7-9. és 10-12. évfolyamos diákok négy-ötfős csapatai vizsgálják a közelükben található vízfolyás ökológiai állapotát, értékelik vízminőségét egyszerű módszerekkel, szabad szemmel látható gerinctelen állatok megfigyelésével, ezek az élőlények ugyanis a vízminőség bio-indikátoraiként jelzik a változásokat. A szabályos BISEL vízvizsgálat elvégzésén kívül játékos elméleti feladatsort is meg kell oldaniuk és egy összetett, kreatív feladattal is meg kell birkózniuk a csapatoknak. (https://bisel.hu/verseny)

A 2019-2020. évi verseny témája: „Álompatak – patakunk, mint ideális élőhely”. A kreatív feladat egy maximum háromperces film, valamint egy poszter készítése volt, amelyben a csapatok bemutatták, hogyan lehetne ideális élőhellyé alakítani az általuk vizsgált vízfolyást az élőlények és az ember számára. A versenyzők a döntőre készített prezentációban ismertették elképzeléseiket, javaslataikat. A hat tagból álló bíráló bizottság az elkészült videó, poszter illetve prezentáció szakmai tartalmát, érthetőségét, a megvalósítás módját, a kreativitást, ötletességet pontozta. A nyertes csapatok értékes tárgyjutalmakat kapnak.

Az idei versenyben a rendkívüli körülmények és korlátozások ellenére a diákok példás kreativitással oldották meg a feladatokat, készítették el online a prezentációkat és a videókat.

A poszterekre a résztvevő csapatok is leadhatták szavazatukat – a legtöbb szavazatot a Mosó-Parti-Unkák csapat posztere kapta. Az idei verseny érdekessége, hogy a 7-9. évfolyamos korcsoportban mindhárom dobogós helyen a zalakomári Somssich Antal Általános Iskola csapata végzett nagyon szoros versenyben. A 10-12. évfolyamos csapatok versenyét a tavalyi győztes Kaprera csapat nyerte meg.

Az idei verseny eredményei:

7.-9. évfolyam
1. Patakpartunk Pártfogói csapat (Somssich Antal Általános Iskola, Zalakomár)                                                         
2. Vízvédők csapat (Somssich Antal Általános Iskola, Zalakomár)                                                                                      
3. Mosó-Parti-Unkák (Somssich Antal Általános Iskola, Zalakomár)

10-12. évfolyam
1. Kaprera újratöltve 2.0 csapat (Budapest XIV. Teleki Blanka Gimnázium)                                                                  
2. Mászkarákok csapat (Középiskolai Leánykollégium, Budapest XIV. Uzsoki u.)                                                        
3. Szentannai Sámuel Középiskola és Gimnázium csapata (Karcag)

Gratulálunk a győztes csapatoknak, felkészítő tanáraiknak, és valamennyi résztvevő csapatnak!

(AM Sajtóiroda)