Környezetügyért Felelős Államtitkárság

dr. Rácz András

környezetügyért felelős államtitkár

Vezető hírek

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2020. július 4. 9:25

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.

Átadták a nagyharsányi szoborparkhoz kapcsolódó új sétányt és fogadóépületet

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2020. június 25. 13:19

Átadták a Szársomlyó-hegyre vezető panorámasétányt és az új fogadóépületet a Villány szomszédságában található nagyharsányi szoborparkban. A beruházás eredményeként a szoborparkot övező, a Szársomlyó részét képező sziklafal peremén új panorámasétány létesült, amely lehetővé teszi a látogatók biztonságos és természetkímélő mozgását a bemutatóhelyen. A sétány a kikericsről kapta nevét, amely a hegy déli oldalának emblematikus növénye.

Hazánk egyedülálló természeti környezetét mutatja be a Varázslatos Magyarország természetfotó-kiállítás

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2020. június 25. 7:12

A minket körülvevő természeti környezet nemzeti identitásunk alapja, ha hazánkra gondolunk, egy szívünknek kedves táj jut az eszünkbe, ezt ragadják meg a természetfotósok sok idő és energia befektetésével, kitartással és természetjárással - jelentette ki Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Varázslatos Magyarország természetfotó-kiállítás megnyitóján.

Ismét teljes kínálattal várják a pihenni és feltöltődni vágyókat a nemzeti parkok

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2020. június 18. 12:57

Újra várják a látogatókat a nemzeti park igazgatóságok ökoturisztikai létesítményei, színes programjai az ország teljes területén. Ismét fogadnak vendégeket a szabadtéri kiállítóhelyek, bemutatóterek, állatparkok, állattartó telepek bemutatóterei és vendéglátóhelyeik, kinyitnak a látogatóközpontok, a barlangok és folytatódnak a szakvezetéses túrák.

Fókuszban az életet adó víz

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2020. június 5. 15:36

„Az életet adó víz” címmel idén is országos versenyt hirdet az Agrárminisztérium a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti és Környezetvédelmi Szakgimnázium közreműködésével a BISEL – Gumicsizmás természetvédelem program keretében. A megmérettetésre általános iskolák, szakközépiskolák és gimnáziumok 7-12. évfolyamos tanulói jelentkezhetnek két korcsoportban.

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2020. május 30. 9:28

A koronavírus-járvány első hulláma Magyarországon lecsengőben van, így fokozatosan újraindul a gazdasági és kulturális élet, valamint az idegenforgalom is. A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Zajlanak a munkák az Országos Iskolakert-fejlesztési Programban

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2020. május 25. 11:22

Folyamatosan szállítják az eszközöket az Országos Iskolakert-fejlesztési Program pályázatán nyert intézményeknek, emellett javában zajlik a kertészeti és pedagógiai mentorálás is – mondta el Nagy István agrárminiszter. Idén újabb 50 óvoda- és 50 iskolakert kialakítását, mentorkertek fejlesztését, valamint az intézmények mentor szerepre történő felkészítését támogatja az Agrárminisztérium.

Fókuszban a biológiai sokféleség

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2020. május 22. 11:57

Május 22-e a Biológiai Sokféleség Világnapja, ebből az alkalomból világszerte hívják fel a figyelmet az élővilág sokszínűségének megóvására és a biodiverzitást veszélyeztető jelenségekre. Magyarországon több mint 100 ezer hektáron zajlott élőhely-rekonstrukció az elmúlt években, amely nagymértékben hozzájárult a biológiai sokféleség növeléséhez és megőrzéséhez.

Országszerte számos program várja az érdeklődőket az Európai Nemzeti Parkok Napján

Agrárminisztérium, Környezetügyért Felelős Államtitkárság, 2020. május 21. 13:50

Orchidea túra a Sas-hegyen, madármegfigyelő túra Tiszaalpáron, Geotúra az ősember festészete nyomában. Ez csak néhány példa a nemzeti parkok hétvégi programjai közül, amelyekkel az Európai Nemzeti Parkok Napjára készülnek. Az Agrárminisztérium és az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a tíz hazai nemzeti park igazgatósággal közösen ünnepli május 24-én az Európai Nemzeti Parkok Napját. Az ökoturisztikai létesítmények és a kirándulóhelyek többsége már újra látogatható a védelmi intézkedések fokozatos enyhítésének köszönhetően. A nemzeti parkok ezért hétvégére várják a kirándulni, kikapcsolódni vágyókat.