A Bács-Kiskun Megyei Értéktárba felvett nemzeti értékek tanúsító okleveleinek ünnepélyes átadását rendezték meg a Szent Mihály-napi Garabó Vásár részeként Kecskeméten, az eseményen Szakáli István Loránd, a földművelésügyi tárca agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára mondott köszöntő beszédet.

A kecskeméti Szent Mihály-napi Garabó Vásáron a szervezők a kiskunsági pásztorvilág behajtási és számadási ünnepét elevenítették fel, emellett a térség kézműves, népzenei, gasztronómiai és pásztorhagyományaiba is betekinthettek az érdeklődők.

Kép letöltéseSzakáli István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár - Fotó: Ujvári Sándor/MTI

Szakáli István Loránd kiemelte: az ősz jeles eseményei közül kiemelkedik Szent Mihály-napja, már csak azért is, mert ezt a napot a gazdálkodási év fordulójaként tartották számon a gazdaemberek, ugyanis a Szent György-napkor a legelőre kiterelt állatokat ilyenkor hajtották vissza, a pásztorok elszámoltatásának időpontja volt ekkortájt. Ilyenkor érdemes elgondolkodni azon, hogyan gazdálkodtunk a ránk bízott javakkal, értékekkel. Érdemes számba venni, hogy mit is értünk el az elmúlt esztendőkben a hungarikum mozgalom keretein belül - mondta el a helyettes államtitkár. Az alulról felfelé építkező Nemzeti Értékpiramis rendszerében az értékek gyűjtésében fokozatosság érvényesül, a piramisnak minden eleme egyaránt fontos számunkra. Bács-Kiskun megye kezdeményező szerepe kiemelkedő a nemzeti értékek gyűjtésében, húzta alá beszédében Szakáli István Loránd.

Kép letöltéseSzakáli István - Fotó: Ujvári Sándor/MTI

A helyettes államtitkár a hungarikumok és nemzeti értékek fontosságáról úgy fogalmazott: a legnagyobb tét, hogy milyen magyarok leszünk évtizedek múlva, hiszen hagyományaink, múltunk, értékeink nélkül kevesebbek lennénk és veszítenénk magyarságunkból. Az értékgyűjtés olyan alkotó és pozitív energiákat szabadított és szabadít fel a magyarságból, amelyek nélkülözhetetlenek ilyen vészterhes időkben. Kellő önbizalomra van szükségünk, ugyanis úgy tűnik az elkövetkezendő időkben, elsősorban nekünk kell helytállnunk Európa határainál. Tudatában kell lennünk annak a ténynek, hogy hosszú távon csak önmagunkra számíthatunk, s ezt a hatalmas feladatot kellő önbecsülés nélkül nehéz lesz megvalósítani - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)