Az OMSZ az elmúlt évek fejlesztéseivel és humánerőforrás kapacitásával Európa meteorológiai szolgálatainak élvonalába került – fogalmazott köszöntőjében V. Németh Zsolt a vasvári meteorológiai mérőállomás ünnepélyes átadóján, kedden.

A környezetügyért is felelős államtitkár hozzátette: a közelmúlt legjelentősebb beruházásai közé sorolható, hogy mind a négy meteorológiai radart korszerűbbre cserélték, valamint hogy megújult a teljes légszennyezettségi mérőhálózat.

Így a meteorológiai állomások hálózata egyre sűrűbbé, Magyarország mindjobban lefedetté vált. V. Németh Zsolt hangsúlyozta, mekkora felelősséget jelent például egy augusztus 20-i rendezvényre vagy épp a Balaton-átúszás idejére a várható időjárásról biztos és megalapozott előrejelzést adni, hiszen ilyenkor egyúttal az összegyűlt, akár többszázezres tömeg biztonságáról is gondoskodni kell.

Az eseményen jelen volt Tóth Balázs, a település polgármestere és Dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke is, aki kiemelte, hogy bár 300 éve vette kezdetét hazánkban a rendszeres meteorológiai mérési tevékenység, egy új állomás átadása mindig mérföldkövet jelent az Országos Meteorológiai Szolgálat életében. Mivel nem csupán az időjárás előrejelzéséhez, de az éghajlatváltozás hatásainak detektálásához is megbízható meteorológiai mérésekre van szükség, a Közép-Kelet Európában is kiemelkedő színvonalú, professzionális mérőhálózat bővítése a szolgálat kiemelt fejlesztési területe. Reményét fejezte ki, hogy a mai nappal átadott vasvári állomás (mely az OMSZ 133. automata meteorológiai állomása) jelentősen hozzájárul a térségben lakók hiteles időjárási tájékoztatásához, szolgálja a szélsőséges időjárási eseményekre történő felkészülést és a biztonságot.

Az automata állomások amellett, hogy fokozzák a felszíni megfigyelések megbízhatóságát, a folyamatosan változó észlelési követelményeket és szükségleteket is jobban kielégítik, csökkentik az emberi hiba lehetőségét, s mindemellett hosszú távon gazdaságosabbak is; így a magyarországi állomáshálózat döntő részét automatizálták.
A vasvári meteorológiai mérőállomás az alábbi mérési programokkal üzemel: szélirány, szélsebesség, hőmérséklet, légnedvesség, csapadékmennyiség, talajfelszín-hőmérséklet.

(FM Sajtóiroda)