Inspiráló megfigyelni, hogy amikor elkészülnek az értéktárak, akkor saját gazdagságukat felismerve megerősödik a közösségek öntudata, erőt és lendületet nyernek értékeikből, s meglátják a kincseikben rejlő lehetőségeket – mondta a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a magyarkanizsai tárlat megnyitó ünnepségén.

Ez történt Magyarkanizsán is, akik a kosárfonástól a martonosi paprikán és a völgyesi rétesen keresztül az uszadékfa-szobrokig láthatóvá, tapinthatóvá, kóstolhatóvá - azaz megismerhetővé és szerethetővé tették kincseiket – fogalmazott V. Németh Zsolt.

Az államtitkár kiemelte: a hungarikum törtvény megalkotásakor egy értékpiramist terveztünk, melynek erős, megingathatatlan alapját a lelkes, összetartó, kincseikre büszke közösségek képezik. Ezekből tovább építkezve kerülnek ki a magyar nemzeti értékek, majd a piramis csúcsára kerülő hungarikumok, amelyek már egész nemzetünk kultúráját hivatottak képviselni.

Ennek a közös építkezésnek nem titkolt célja a nemzeti tudat újraépítése, a magyarság egészének összefogása, a határokon átívelő nemzetegyesítés. Ezért a fontos célért jogi, gazdasági és társadalmi szinten is dolgozunk – szögezte le.

A jog frontján ez a könnyített határátkelést, az egyszerűsített honosítással megszerezhető állampolgárságot és a szavazati jogot jelenti. Gazdasági szempontból azt, hogy támogatjuk a határon túli szakmai összefogásokat, a régiók együttműködését, a Kárpát-medencei gazdaságépítést, s hogy a határon túli magyarság integráns részét képezi a magyar költségvetésnek. A határon túli magyar nyelvű közoktatás megerősítését segítő pályázatnak, vagy a Határtalanul programnak köszönhetően néhány év múlva már nem lesz olyan anyaországban élő magyar gyerek, aki ne járt volna még határon túli magyarlakta településen.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)