Az egyházak környezetvédelmi szerepéről tartott egész napos konferenciát 2015. november 25-én a Földművelésügyi Minisztérium, ahol számos Magyarországon működő egyház bemutatta környezetvédelmi tevékenységét. V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a környezetügy vallás-erkölcsi megközelítésére hívta fel a figyelmet.

Az államtitkár beszédében emlékeztetett arra, hogy a jövő héten kezdődő párizsi klímacsúcs sorsfordító esemény, hiszen bolygónk jövője a tét. Ferenc pápa 2015 nyarán megjelent Laudato sí kezdetű enciklikája össztársadalmi problémaként nevezi meg a klímaváltozást. Az államtitkár hangsúlyozta: az enciklika gyökeresen szakít az eddigi gondolatmenettel. Környezetünk védelmét már nemcsak gazdasági, politikai és természettudományi szempontból kell vizsgálnunk, hanem erkölcsi megközelítésből is.

Fotó: Francz Ilona

V. Németh Zsolt az enciklika egyik fő üzenetével egyetértve kiemelte: a környezettudatosságra nem csupán saját érdekeink miatt kell áttérnünk, hanem egyszerűen azért, mert így helyes. Az Egyházfő valláserkölcsi megközelítése a környezet védelmének ügyét ezzel az axiómák közé emelte.

Hegyi László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: ellentétben Noé bárkájának történetével, ahol egy ember kapta feladatául a teremtett világ értékeinek átmentését, ma közös felelősségünk a környezet védelme, hiszen „minden mindennel összefügg”. Mikor környezetszennyező tevékenységet végzünk, annak következményei valahol tőlünk messze a világban embereket kényszerít arra, hogy elhagyják otthonaikat.

Kiemelte: a 2007-2013-as uniós fejlesztési időszakban a Környezet és Energia Operatív Program forrásaiból 25 milliárd forint jutott az egyházak, és egyházak által fenntartott intézmények energetikai projektjeire.

Fotó: Francz Ilona

Az eseményen bemutatkozott a mára világhírű Pannonhalmi Bencés Főapátság, a Krisna-völgyi ökoközösség. A konferencia résztvevői hallhattak a kóser zöldségtermesztésről, amelyet autista és megváltozott munkaképességű emberek végeznek, megismerkedhettek továbbá a Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti Mozgalmával, a zuglói Templomkert projekttel, nem utolsó sorban a buddhista szemlélettel is. A hallgatóság az előadásokból megismerhette a környezetbarát kertművelést, egy több száz éves múltra visszatekintő gyógynövénytermesztő gyakorlatot, szó volt a szelektív hulladékgyűjtésről és a napkollektor használatának előnyeiről, valamint egy templom mellett működő termelői piacról is.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)