Energocell üveghabgranulátum-gyártó üzemet adtak át szerdán Debrecenben, a húsz embert foglalkoztató üzemben évente 12-13 ezer tonna hulladék-üveget hasznosítanak újra, és alakítanak át magas hőfokon habosított szigetelő anyaggá.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért is felelős államtitkára elmondta: a települési hulladék mintegy 3 százaléka üveg, így az országban évente 76 ezer tonna üveg a hulladéklerakókban végzi. Hozzátette, az "ezerarcú üveg" ugyanakkor nem szemét, amivel csak gond és költség van, hanem olyan értékes hulladék, amiből másodnyersanyag állítható elő, ezáltal takarékoskodhatunk az erőforrásainkkal.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

Minden területen fel kell, hogy váltsa a lineális gazdaság tarthatatlan pazarlásos felfogását a körforgásos gazdaság újrahasznosítást előtérbe helyező szemlélete - mondta az államtitkár. A szelektív hulladékgyűjtésben az üveg jelenti a legnagyobb problémát a megszűnt hulladékszigetek miatt, így új utakat kell keresni az közszolgáltatásban és a hulladékbegyűjtés területén – mondta az államtitkár. Az Európai Unió által elvárt 60 százalékos települési üveghulladék újrahasznosítási arány Magyarországon 47 százalék, melynet segíti növelni a hazai első üveghab gyártó üzeme - mondta V. Németh Zsolt. Az államtitkár jelezte: változtatást terveznek a hulladékhasznosítás támogatási rendszerében. Az a céljuk, hogy a támogatást az kapja, aki feldolgozza hulladékot és értelmes terméket gyárt belőle. V. Németh Zsolt fontosnak nevezte, hogy a Magyarországon keletkezett üveg és más hulladék újrahasznosítása is Magyarországon történjen meg.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

Kőszegi Dániel, a debreceni Daniella Ipari Park Kft. ügyvezetője elmondta: terveik szerint 3-4 éven belül már hatvan embernek ad munkát a Közép-Kelet-Európában egyedüli üzem, és évi 40-50 ezer tonna üveget is fel tudnak majd dolgozni a kizárólag magyar technológiával felszerelt gyárban, ami nagyban hozzá fog járul Magyarország üveg újrahasznosításához. Kőszegi Dániel tájékoztatása szerint a 650 millió forintos beruházáshoz 166 millió forint európai uniós támogatást nyertek a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program pályázatán az Új Széchenyi Terv keretén beül.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

Papp László, Debrecen polgármestere a gyáravatón elmondta, a város gazdasága dinamikusan fejlődik, az idén már bejelentették egy gyár, illetve üzem indulását, amelyek összesen csaknem 500 új munkahelyet hoznak létre. Debrecen mind a hat iparterülete, köztük a Daniella Ipari Park is folyamatosan bővül, utóbbi a környezettudatos fejlesztés zászlóshajója a városban - tette hozzá. Papp László elmondta: mintegy ezer tonna üveghulladék gyűlik össze évente Debrecenben, de egy tervezett hatmilliárd forintos regionális hulladékválogató-beruházás megvalósulásával ez a mennyiség jelentősen nőhet.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az üveghabot több évtizede ismerik és gyártják Nyugat-Európa több országában, mely sikeresen alkalmazható például passzívházak, épületek, ipari padlók aljzatszigetelésénél, hűtőházak, szerelőcsarnokok, járható-, vagy zöldtetők kialakításánál, épületek falazat-födém kitöltésénél, sport- és jégpályák kivitelezésénél, út és vasútépítésnél, fűthető gépkocsifelhajtó kialakításánál és zajvédő falakban.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(FM Sajtóiroda)