Immár 30. alkalommal rendezték meg idén Közép-Európa legnagyobb katonai hagyományőrző rendezvénysorozatát, a Tavaszi Emlékhadjáratot, melynek isaszegi állomásán április 6-án emlékeztek meg az 1849-es tavaszi hadjáratról, valamint annak dicsőséges nyitányáról, az isaszegi csatáról.

Az eseményen Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár tartott köszöntő beszédet, melyben megemlékezett a hős magyar és lengyel katonákról,  akik életüket és vérüket adták a magyar szabadságért. A helyettes államtitkár kiemelte: a hősöknek a nemzeti közösség, a haza szeretete és a szabadság eszméje volt a legfontosabb.

A páratlan történelmi pillanatban, mely során felülkerekedtünk a Habsburg elnyomáson, a magyar vezérkar nem volt mindig egységes; voltak nehézségeik, bizonytalanságaik, de valami mégis összetartotta őket: a cél, az elszántság, a zászló, mely alatt egyként fel tudtak sorakozni.
Szakáli István Loránd hangsúlyozta továbbá, ezekben az időkben is az a legfontosabb, hogy a magyar szabadságot megőrizzük, és egyesülve tartsuk meg országunk szuverenitását.

A magyar történelem során mindig harcoltunk az önrendelkezési jogunkért, most is így kell eljárnunk. Most is Magyarország feladata Európa védelme, mint a történelem során annyiszor, de a helyettes államtitkár arra is emlékeztetett, hogy ebben a helyzetben is vannak szövetségeseink, Közép-Európa velünk sorsközösséget vállaló, értékeiket megőrizni akaró népei.

- Az Isaszegi csata szintén honfoglalás volt, és voltaképpen minden egyes választás, minden egyes döntés esetén lándzsát kell törnünk, meg akarunk-e maradni magyarnak, vagy nem. Határozottnak kell maradnunk a nehézségek közepette is. Tartozunk ezzel őseinknek, saját magunknak és az eljövendő generációknak is - mondta el beszédében.

A kitüntetések átadása után katonai hagyományőrző díszszemlére és csataimitációra került sor több száz lovas és gyalogos történelmi hagyományőrző részvételével.

(FM Sajtóiroda)