KUKAkulTÚRA – a Hulladékkezelők Nyílt Napja címmel szervez ingyenes programot a Földművelésügyi Minisztérium 2018. május 11-én és 12-én.

A rendezvényhez csatlakozó hulladékkezelő- és hasznosító üzemek ezen a hétvégén megnyitják kapuikat és bepillantást engednek a hulladékkezelés kulisszái mögé. A program célja, hogy a hulladékkal kapcsolatos, megalapozatlan legendák helyett személyes tapasztalatokat szerezzenek az érdeklődők, amelyek birtokában tudatosan törekednek az értékes hulladék szelektív gyűjtésére, hiszen az csak akkor kerülhet vissza a gazdaság körforgásába. A tapasztalatok szerint a program hozzájárulhat a továbbtanulás előtt álló fiatalok műszaki, technikai ismereteinek gyarapításához is.

A két napon országosan közel 50 üzembe látogathatnak el az érdeklődők, akik a http://szelektalok.hu/kukakultura/ honlapon választhatják ki saját túraútvonalukat, amelyen végigkövethetik a hulladékok útját. A helyszínek megtekintése ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, az üzemek elérhetőségein. A résztvevők saját szemükkel láthatják, hogyan történik - többek között – az elektronikai és az elektromos hulladékok bontása, a forgalomból kivont gépkocsik zúzása, a fém-, a papír- és a műanyaghulladék előkezelése, válogatása azért, hogy értékes másodnyersanyagokká váljanak és visszakerüljenek a gazdaság körforgásába.

A térítésmentes programon családdal és egyénileg is bárki részt vehet, de lehetőség nyílik iskolai, munkahelyi csoportok számára is az egyes helyszínek felkeresésére.

Bővebb információ: http://szelektalok.hu/kukakultura/

(FM Sajtóiroda)