A Környezetvédelmi Világnapot minden évben együtt ünnepeljük a Pedagógusnappal, ami jó alkalmat teremt arra, hogy rávilágítsunk az oktató-nevelő munka környezetvédelemben betöltött szerepére – jelentette ki köszöntő beszédében V. Németh Zsolt, a környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a Pedagógusnap és a Környezetvédelmi Világnap alkalmából tartott kitüntetési ünnepségen. A Földművelésügyi Minisztériumban megrendezett eseményen Gulyás Andrea közigazgatási államtitkárral adta át az elismerő díjakat.

A minisztérium kiemelt feladata a környezeti nevelés, a szemléletformálás, valamint a környezettudatos magatartást megalapozó programok működtetése, kiemelt figyelemmel a Földművelésügyi Minisztérium által fenntartott iskolákban, ezért fontosnak tartjuk, hogy 2016 végére az agrár-szakképző intézményeink mind elnyerjék az Ökoiskola címet - hangsúlyozta beszédében V. Németh Zsolt.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

Kiemelte, hogy a tárca újjá kívánja éleszteni az Emberi Erőforrások Minisztériumával és az Iskolakertekért Alapítvánnyal közösen az iskolakert mozgalmat, így a 2016-os évet a kertészkedés évévé nyilvánították. Az államtitkár fontosnak tartotta a BISEL „Bioindikáció a középiskolai oktatásban” című környezeti nevelési program újraindítása érdekében létrejött az együttműködési megállapodást az Földművelésügyi Minisztérium, a Herman Ottó Intézet, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság között.

Végül beszédében megemlítette, hogy a „Földtől az asztalig” program egyik alappillére a Kistermelői élelmiszer-előállító, falusi vendéglátó szakképesítés, amely lehetővé teszi komplex feladatok elvégzését a megfelelő alapanyag előállításától kezdve a feldolgozáson át az elkészített élelmiszer értékesítéséig.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

Az eseményen V. Németh Zsolt és Gulyás Andrea Környezetünkért Díjjal, Környezetünkért Emlékplakettel, Miniszteri Elismerő Oklevéllel, Nagyváthy János Díjjal, Tessedik Sámuel Díjjal, valamint Miniszteri Elismerő Oklevéllel ismerte el azoknak a teljesítményét, akik kiemelkedő munkát végeztek a tudomány, az oktatás, a közigazgatás, jogszabályalkotás, a hatósági munka területén, és sokat tesznek az élhető környezet, az egészséges élet fenntartása érdekében.

(FM Sajtóiroda)