A Duna nekünk nem egy földrajzi objektum, nem egy felszíni vízfolyás. A Duna az itt élők szívében folyik – fogalmazott V. Németh Zsolt a Duna természeti kincseiről szóló, nemzetközi konferencián szerdán, Budapesten.

A környezetügyért is felelős államtitkár elmondta: a Duna teljes vízgyűjtőjén 19 ország van, és a folyó a kontinens öt nagy biogeográfiai egységét érinti. Ez egyrészről hihetetlen gazdag természeti képet, jelentős fajgazdagságot jelent, másrészről viszont magában hordozza az ökológiai egyensúly érzékenységét is.

- Ahogyan védendő a sokféle itt élő növény és állat, úgy a sokféle nyelvjárás, a sokféle népviselet, a sokféle hagyomány is. Össze kell hangolnunk az igényeket, terveket a Duna értékeinek védelme érdekében – foglalta össze V. Németh Zsolt.

A Duna Ökológiai Folyosó elnevezésű nemzetközi konferenciát a Földművelésügyi Minisztérium a Duna Régió Stratégia természeti értékekért felelős részlegével együttműködésben szervezte. A rendezvényre Németországból, Szlovákiából, Ausztriából, Szlovéniából és Romániából is érkeztek résztvevők. A Duna Régió Stratégia 14 országot fog össze, célja a különböző nemzetek környezetvédelmi és egyéb fejlesztéspolitikáinak összehangolása.

(FM Sajtóiroda)