Az infrastrukturális beruházások és a magyar lótenyésztés támogatása mellett a lovas kultúra iskolai nevelésbe illesztését nevezte a Kincsem Nemzeti Lovas Program fő céljának Dallos Gyula, az Agrárminisztérium miniszteri biztosa a Keszthelyi Georgikon Lovas Napok keretében megtartott pénteki konferencián.

A miniszteri biztos szakmai előadásában kifejtette: a kormány által elfogadott koncepció lovas kultúránk keretprogramja, amelynek hét prioritása: a lovas infrastruktúra kiépítése, a lótenyésztés fejlesztése, a gyermekek lovas kultúra oktatásának szélesítése, a ló és lovassportok fejlesztése, a huszár és katonai hagyományok ápolása, a lovas turisztika és a lovasterápiás oktatás erősítése. Mindezek életben tartása, ápolása, támogatása nem öncélú, a vidék megtartó erejét növeli, egyúttal a nemzetet felemelő, összetartó és egészségben megtartó erő.

Kép letöltéseFotó: Kelemen Zoltán

A ló szeretetét a génjeinkben hordozzuk, gyermekeinket a lóval való foglalkozás által az életre neveljük, egy olyan viselkedési formát mutatunk, amely megérinti a testet és a lelket – fogalmazott Dallos Gyula. Mint mondta, a program társadalmi elfogadottsága, az ország gazdasági ereje és a politika támogatása most szerencsésen együtt áll, ami a hagyományosan erős magyar lovas kultúra továbbélését segíti.

(AM Sajtóiroda)