A megyei kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével jelenleg országosan zajlik a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése.

A módszer órási előnye, hogy a helikopteres „bejárás” során, nagy területeket tudnak áttekinteni rövid idő alatt. A légi ellenőrzést kiegészíti a július 1-jétől folyamatosan zajló földi felderítés is. Az érintett hatóságok ebben az évben is több százezer hektárnyi területet vizsgálnak át a magasból.

A minél hatékonyabb parlagfű felderítés érdekében a Földművelésügyi Minisztérium a 2017. évben 22,1 millió forint összegű támogatást nyújt a parlagfű mentesítési kötelezettség betartásának helikopteres ellenőrzésére.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a parlagfű légi úton történő felderítését a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi szakembereinek részvételével a készenléti rendőrség helikoptereivel végzik.

Felhívjuk minden földhasználó és földtulajdonos figyelmét, hogy a földterületek parlagfű mentes állapotát a szezon végéig kötelező fenntartani! Azokon a földeken, ahol a jogszabályi előírások ellenére nem zajlott le a parlagfű mentesítés, a hatóság elrendeli a közérdekű védekezést, a gondatlan földhasználót pedig növényvédelmi bírsággal sújthatja.

A hatósági eljárás költségei a gondatlan földhasználót terhelik, akinek – a fertőzött terület méretétől és a fertőzöttség mértékétől függően – 15.000 forinttól 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot is kiszabhatnak a jogszabályban előírt kötelezettségének elmulasztása miatt.

(FM Sajtóiroda)