Hogyan lehet napjaink sport- és tudományos eredményeit Magyarország népszerűsítésére, az országimázs fejlesztésére felhasználni? - erre a kérdésre keresik a választ az Antall József Tudásközpont idei Országimázs Konferenciáján a két terület szakemberei csütörtökön a Bálna Budapest központban.

A sporttal és tudománnyal mint nemzeti értékekkel foglalkozó konferencia megnyitóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke Puskás Ferenc világszerte ismert futballjátékos alakját idézte fel, akinek életműve a hungarikumok közé tartozik. Kiemelte: a hungarikum szó ma már minőségi garanciát jelent, így meghatározó a nemzetkép, az országimázs formálásában. Nemzeti értékeink kedvezően hatnak a külgazdaságra, a turizmusra és jelentős a diplomáciában betöltött szerepük - tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója kiemelte: azért foglalkoznak az országimázzsal, mert hiszik, hogy érdemes Magyarországon élni és dolgozni, a külföldi tanulmányok után a megszerzett tudást itthon hasznosítani.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte: egy országimázs-stratégia és -kommunikáció akkor sikeres, ha olyan közösségekre, eseményekre, jeles személyiségekre épít, akikkel, illetve amelyekkel azonosulni tudunk. Nem véletlen, hogy Puskás Ferenc és Szentgyörgyi Albert nevének hallatán mindenkinek Magyarország jut eszébe. Kiemelte: ahhoz hogy értekeinkből értékes üzenetet alkossunk, szükség van a kreatív gondolkodásmódra és arra, hogy megtanuljuk a 21. század eszközeivel megmutatni magunkat. Az országimázs változik: újabb trendek lépnek a régiek helyébe, a gulyásleves és a Hortobágy helyett ma már inkább a romkocsmákkal és a Prezivel azonosítják Budapestet - hangsúlyozta.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

A konferencia kerekasztal-beszélgetéseinek résztvevői között van Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya; Baráth Etele, a Magyar Kajak–Kenu Szövetség elnöke; Simicskó István sportért felelős államtitkár; Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta és a Magyar Lovassport Szövetség elnöke; Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke; Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár; Szigeti Gyula Péter, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kutatás-fejlesztési elnökhelyettese; Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke; Csermely Péter, a Magyar Tehetségsegítő Tanács elnöke és Pacher Tibor, a Puli Space Technologies alapítója.

A rendezvényt két kísérőprogram is színesíti: pályakezdő magyar tervezők mutatják be az Országimázs Konferenciára készült, egyedi ruhakollekcióikat, és az érdeklődők megismerhetik a kimondottan fiataloknak készült, angol nyelvű USE-IT Budapest térképet is.

(MTI)