Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és a szaúd-arábiai nagykövet Mohammed A. Almatrafi kétoldalú megbeszélésén számos együttműködési terület körvonalazódott az esetleges szaúd-arábiai befektetések, a termékkivitel és az állategészségügyi és állategészségügyi képzések tekintetében.

Magyarország mezőgazdasága nemcsak rendkívül változatos, hanem stabil is, az elmúlt négy évben örömteli növekedést ért el, amely egyúttal a legnagyobb az Európai Unióban. Szaúd-Arábiával a világpolitikai fejlemények ellenére is stabilan növekvő agrár-külkereskedelmet bonyolítunk, élelmiszergazdasági kivitelünk folyamatosan nő.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Fontos előrelépés továbbá az, hogy küszöbön áll a megállapodás a Szaúd-Arábiai Mezőgazdasági és Állattenyésztési Befektetések Állami Vállalattal (SALIC), amelynek képviselője már tavaly szeptemberben hazánkba látogatott, hogy a mezőgazdasági viszonyokat illetően tájékozódjon. Almatrafi nagykövet elmondása szerint Szaúd-Arábia, mint G20-tag, támogatja a szabadpiacot, az országok közötti szabadkereskedelmet, egyszersmind a cégek közötti kapcsolatfelvételt is. A megbeszélésén további együttműködési területek is körvonalazódtak.

Az állategészségügyi, illetve állatorvosi képzéseken Magyarország a továbbiakban is várja a szaúdi vendéghallgatókat. Az itt tanuló egyetemi diákok száma jelenleg 250-300 fő, ez az arány Közép-Kelet-Európában már most is nálunk a legmagasabb. Almatrafi nagykövet jelezte, hogy Szaúd-Arábia fokozottan érdeklődik a magyar mezőgazdaság minden elemét bemutató Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás, illetve a magyar vadászati szabályozás iránt is.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)