A Vidékfejlesztési Minisztérium már 2013. február közepe óta rendelkezett az információval az ügyben, és ezt a hatóságok részére átadta. A hatóságok fél éven keresztül, körültekintéssel vizsgálódtak, így 2013. október elején került abba a fázisba az ügy, hogy a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el.

2013 októberében is teljesen tiszta volt minden a Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársainak, ezért is tettünk feljelentést az ügyben: a gyanú szerint az MVH vezető beosztású dolgozója, valamint bűntársai szervezett módon úgy követtek el visszaéléseket, hogy gazdasági társaságokat hoztak létre, és ezek nevében nyújtottak be valótlan - területalapú támogatást célzó - kérelmet az MVH-hoz.

Korábban is hangsúlyoztuk, hogy rossz úton jár, aki politikai szálakat keres az MVH őrizetbe vett dolgozójának ügyében.

A Földművelésügyi Minisztérium hangsúlyozza, hogy nem az MVH rendszerében, hanem az emberekben volt a hiba. Azok az emberek pedig, akik megpróbálták jogellenesen az uniós forrásokat megszerezni, már nem részei a rendszernek.

Korábban is kiemeltük, hogy butaságnak tartjuk, hogy Gőgös Zoltán MSZP-s honatya olyan tényeket is a sajtó elé tárt, amely a nyomozás érdekeit sértheti. Az információk a nyomozó hatóságok számára állhat rendelkezésre.

A 2013. októberi sajtótájékoztatón elmondottakhoz hasonlóan, most is csak azt tudjuk hangsúlyozni, hogy az eljárás, amit az ügyben a Fővárosi Főügyészség indított és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal folytat, két bűncselekmény miatt folyt akkor: költségvetési csalás bűntettének kísérlete, valamint hivatali visszaélés bűntette miatt.

Az ügyben előzetes letartóztatásba helyezett MVH-s vezető és három társa uniós földalapú támogatásokat kívánt jogosulatlanul igényelni a gyanú szerint. Az ügy 2013. október elején került abba a szakaszba, hogy a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el. A Vidékfejlesztési Minisztériumnak sikerült megakadályozni, hogy az uniós források olyan bűnözői körökhöz kerüljenek, amelyek nem jogosultak a támogatás felvételére, ez mindenképpen a minisztérium érdeme. A büntetőeljárás megindulásával pedig a Fővárosi Főügyészség intézkedett a tekintetben, hogy a jogosulatlanul igényelt támogatásokat ne tudják felvenni. A jogosulatlan igénylések kifizetésének megakadályozásával sem az Európai Uniót, sem a magyar államot nem érte kár.

A Földművelésügyi Minisztérium is érdeklődéssel várja az ügy folytatását. A Földművelésügyi Minisztérium ezután is meg fogja tenni a megfelelő lépéseket minden olyan ügyben, ahol köztörvényes bűncselekmény gyanúja merül fel.

(Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája)