A márciusi forradalomban és szabadságharcban összegződik mindaz, ami legjobb, leginkább példamutató vonása Magyarországnak – mondta ünnepi beszédében Fazekas Sándor.

A nemzeti érzés, összefogás, fennkölt gondolatok, helytállás, hősi kitartás, hűség, becsület, hit és megújulás, mely mérceként szolgáló példa minden generáció számára – tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

A földművelésügyi miniszter emlékeztetett: történelmünk meghatározó pillanata volt 1848 márciusa: a polgári állam megszületése mindmáig befolyásolja gondolkodásunkat, értékrendünket, államiságunkat –ezáltal mindennapjainkat is.

Megnyilvánul ez abban is, hogy 1848 március idusa kiemelkedő nemzeti ünnepünk: nincs olyan hely a világon, ahol ne lennének ilyenkor megemlékezések, koszorúzások és szónoklatok. Közösségeink számára az egyik legfontosabb összetartó erőt jelenti a rendezvények élménye.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Az agrár-tárcavezető szerint a márciusi forradalom teljesítménye beivódott gondolkodásunkba. Ezek közé sorolta a polgári nemzetállam létrejöttét, a jobbágyfelszabadítás kivívását, a honvédség felállítását, az önálló pénzt és az első nemzeti kormány megalakítását. Zárásul mérceként szolgáló példának nevezte az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot.

A kitüntetettek névsora és a fotók itt tekinthetők meg.

(FM Sajtóiroda)