Európában egyedülálló új turisztikai termék született, amely ötvözi a művelődést, a magas szintű kultúrát, a természetjárást és az egészséges életmódot - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Természet Operaháza fesztivál tiszafüredi megnyitó ünnepségén.

A földművelésügyi miniszter kiemelte, a rendezvény célja, hogy a Tisza-tó és vidéke kerüljön fel az ország kulturális, művészeti turizmusának térképére, legyen gazdagabb a nyári választék. Hozzátette: a fesztiválon az opera összekapcsolódik a természettel, a Tisza-tóval.

A fesztivál küldetése a Tisza-tavi régió településeinek gazdasági fellendítése a turisztika és az azt segítő kulturális rendezvények által, három nap alatt 320 művész 26 koncertet ad.

Kép letöltéseFotó: Francz Ilona/FM

A fesztivál pénteki nyitónapján Tiszafüreden, a városházán, a magyar történelem különböző korszakainak ruhaviseleteit bemutató, díszlet és jelmezkiállítás nyílt.

Az esti gálakoncerten a fesztivál és a Tisza-tó közös himnuszát 30 siket és nagyothalló gyermek, valamint 24 táncos tolmácsolásában láthatja a nagyérdemű. A megnyitó után a hungarikumként jegyzett 100 Tagú Cigányzenekar előadását is megtekinthetik a nézők.

Kép letöltéseFotó: Francz Ilona/FM

A Tisza-tavi rendezvény második napja a kerékpározásé, de szombaton minden pihenőponton kulturális csemegék is várják a sportolni vágyó résztvevőket.

A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök. Védnöke pedig Fazekas Sándor.

Kép letöltéseFotó: Francz Ilona/FM

(MTI, FM Sajtóiroda)