A Földművelésügyi Minisztérium kiemelten fontosnak tartja az anyaországi és a külhoni magyar gazdák közötti együttműködés támogatását, a kapcsolatépítést és a tudástranszfert – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a VI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon tartott beszédében.

A rendezvényen, amelyen mintegy 200 meghívott vendég vett részt, a földművelésügyi miniszter 20 külhoni civil szervezettel írt alá megállapodást a Kárpát-medencei Falugazdász Program kezdeményezésről.

A jövő évben az agrártárca éves szinten rendelkezésre álló 420,88 millió Ft-os keretösszeggel indítja útjára ,,Kárpát-medencei Falugazdász Program” címmel azt a kezdeményezést, amely méltán nevezhető mérföldkőnek a külhoni magyar agrártársadalom életében, illetve a külhoni magyar gazdaszervezetek tevékenységének fejlesztésében és segítésében – hangsúlyozta a miniszter. A program keretében foglalkoztatott 107 falugazdász szakember hiánypótló tevékenységével számos területen nyújt segítséget a külhoni magyar gazdáknak. A gazdálkodók támogatásukkal szerezhetnek információt az aktuális szakmai találkozókról, a legújabb, a mezőgazdaságot érintő technológiai fejlesztésekről, vagy a hazai, valamint EU-s pályázati lehetőségekről. A falugazdászok munkájukkal támogatják a szülőföldön való érvényesülést, a vállalkozások megerősödését, továbbá az agrárium nyújtotta munkalehetőségek vonzóbbá tételét a határon túli fiatalok körében.

A program mind szakmai, mind pénzügyi szempontból illeszkedik az elmúlt években több tíz milliárd forint keretösszeggel elindított és legnagyobb részben agrártémájú pályázati témákat felölelő külhoni térség- és gazdaságfejlesztési programokhoz, amelyek anyaországi, míg a falugazdászok tevékenysége az adott ország forrásaiból, azok eredményes kihasználásával segítik a magyar agrárvállalkozásokat.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba/FM

A szaktárca vezetője beszédében arra is emléketetett, hogy a Földművelésügyi Minisztérium célja továbbra is az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt magyar nemzet szellemi és lelki egységének megőrzése. Mint mondta, a jövő érdekében ki kell aknáznunk a Kárpát-medence agrárgazdaságában rejlő összes potenciált, hogy kialakulhasson egy egységes gazdálkodási tér azon magyar közösségek főszereplésével, amelyek felismerték az együttműködés adta lehetőségeket. A Földművelésügyi Minisztérium immáron hatodik alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei Összefogás Fórumot, amely mára a térség legrangosabb gazdatalálkozójává nőtte ki magát. Az esemény megrendezésével a szaktárca a kapcsolatrendszerébe tartozó több, mint 50 külhoni magyar gazdaszervezet mintegy 50.000 fős tagságát nagyságrendekkel meghaladó mértékben, immáron lehetőséget biztosít a teljes külhoni agrártársadalomnak, hogy új üzleti kapcsolatokat, barátságokat alakítsanak ki az egy nemzetben való gondolkodás jegyében bárhonnét is érkezzenek a Kárpát-medencéből.

(FM Sajtóiroda)