Nagy a felelősségünk abban, hogy a hungarikumokon keresztül az évszázadról évszázadra átadott kiváló minőség ismertető jegyeit meg tudjuk őrizni az utókornak – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Európai Parlamentben a Hungarikumok című fotókiállítás megnyitóján.

A miniszter kiemelte, a Hungarikum törvényt a Magyar Országgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el, amelyet követően kibontakozott a hungarikum mozgalom. Ennek megfelelő eszköze a nemzeti értékpiramis, amely a helyi értéktárakon, a Magyar Értéktáron és a Hungarikumok Gyűjteményén keresztül biztosítja egyedi nemzeti értékeink fennmaradását.

Pelczné Dr. Gáll Ildikó EP alelnök asszony kezdeményezésére megrendezett fotókiállítás a Hungarikumok Gyűjteményébe eddig felvett 45 kiemelkedő nemzeti értéket mutatja be. A rendezvény előkészítésében Szakáli István Loránd Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős helyettes államtitkár vezetésével a Földművelésügyi Minisztérium is részt vett.

A megnyitó ünnepség után Fazekas Sándor részt vett az Európai Néppárt magyar frakciójának ülésén, valamint ezt követően az aktuális uniós ügyekről, így elsősorban a GMO kérdésről folytatott kétoldalú megbeszéléseket Erdős Norbert és Hölvényi György európai parlamenti képviselőkkel.

(FM Sajtóiroda)